Bond tegen het Vloeken

Posters 90-jarige Bond gewild bij treinreiziger

De actuele postercampagne van de Bond tegen het vloeken zet reizigers stil bij het gebruik van de naam van Jezus als stopwoord. Vaak moet de Bond reserves aanspreken om de stationsreclame te kunnen bekostigen. Om dat nu te voorkomen doet de Bond de oproep een extra gift over te maken.

De posters vallen op door een grote roepnaam in een tekstballon. Een tekst eronder geeft uitleg: Vreemd. Van de 20.000 roepnamen horen we er maar één als stopwoord. Jezus. Voor veel mensen is deze naam heilig. Gebruik deze naam daarom met respect. De posters hangen in 2007 acht weken over het jaar verspreid op een groot aantal Nederlandse treinstations.
Zinvol
De posters zetten jaarlijks duizenden passanten aan het denken. De poster valt in de smaak. De Bond heeft inmiddels een paar duizend gepersonaliseerde posters geleverd. Het affiche wordt zelfs geregeld cadeau gedaan. De stationsenquête die de Bond vrijwel jaarlijks uitvoert, wijst uit dat gemiddeld tweederde van de treinreizigers het zinvol vindt dat er posters tegen het vloeken hangen op stations.

Jubileumactie
Steeds meer scholen melden zich aan voor deelname aan de kaartenverkoopactie die de Bond ter gelegenheid van zijn 90-jarig jubileum organiseert. Inmiddels doen ruim 25 basisscholen en ook enkele scholen voor voortgezet onderwijs mee aan de actie. De Bond kondigt in zijn nieuwsbrief aan dat op 15 september 2007 een jubileumconcert m.m.v. het Urker Mannen Ensemble zal plaatsvinden. In diezelfde jubileummaand organiseert de Bond i.s.m. de Chr. Hogeschool Ede een symposium met bekende sprekers; dr. Antoine Bodar, prof. dr. A. van de Beek en mr. C.G. Van der Staaij. Thema: Vloeken als een Hollander; over religieuze, juridische en culturele aspecten van godslastering.

Gedragscode
De Bond geeft in de nieuwsbrief ook aandacht aan de resultaten van de Vloekmonitor 2006, een onderzoek naar grove taal op tv. Ten opzichte van het eerste jaar waarin een Vloekmonitor werd uitgevoerd is het aantal grove taaluitingen op tv met maar liefst een derde toegenomen. De Bond heeft alle omroepen per brief gevraagd zich in te zetten om vloeken en andere grove taal waar mogelijk achterwege te laten in de programmas.


---

___________

Graag geven we u meer informatie. U kunt daarvoor contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), telefoon: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl.

Een afbeelding van de actuele stationsposter kunt u vinden onder Downloads op de website van de Bond tegen het vloeken, www.bondtegenvloeken.nl.

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl