Gemeente Binnenmaas

Geen ruimte voor nieuwe initiatieven woningbouw

Op 1 januari 2007 zijn de gemeenten Binnenmaas en s-Gravendeel samengegaan. Dit vormde voor het gemeentebestuur aanleiding om de status en de planning van het totaal aan woningbouwplannen in de (nieuwe) gemeente Binnenmaas per 1 januari 2007 te inventariseren.

De inventarisatie van de woningbouwproductie is vervolgens uitgezet tegen de te verwachten ontwikkelingsruimte voor woningbouw in de gemeente Binnenmaas tot 2020. De eerste conclusie is dat de ontwikkelingsruimte zeer beperkt is en dat er geen ruimte lijkt te zijn voor nieuwe woningbouw-initiatieven.

Met de brief van de minister van VROM d.d. 19 oktober 2006 en de vaststelling van de herziening Streekplan Zuid-Holland Zuid 2000-2020, Hoeksche Waard per 31 januari 2007 is duidelijk geworden, dat er voor de Hoeksche Waard minder ontwikkelingsruimte voor woningbouw beschikbaar wordt gesteld dan eerder was aangekondigd. Dit hangt samen met nieuwe berekeningen voor het aantal te bouwen woningen binnen het migratiesaldo nul-beleid, dat het ministerie van VROM en de provincie Zuid-Holland voor de Nationale Landschappen hanteren.

Ook voor de gemeente Binnenmaas betekent dit, dat de uitgangspunten voor het aantal te bouwen woningen tot 2020 naar beneden bijgesteld moeten worden. Het precieze aantal te bouwen woningen is echter nog onduidelijk. Dit hangt deels samen met de onzekerheden over de extra woningen ter compensatie van bovenregionale opgaven. Voor een ander deel is er onduidelijkheid, omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt over de verdeling van de ontwikkelingruimte voor woningbouw tussen de Hoeksche Waardse gemeenten.

In het licht van deze ontwikkelingen heeft het gemeentebestuur besloten om alleen de (deel)projecten doorgang te laten vinden waarvoor per 1 januari 2007 harde afspraken (juridisch/ financieel bindend) zijn gemaakt. De overige (deel)projecten worden in de ijskast gezet tot het moment dat er duidelijkheid is over de beschikbare ontwikkelingsruimte voor de Hoeksche Waard en de gemeente Binnenmaas. Die duidelijkheid wordt dit najaar verwacht, maar is mede afhankelijk van besluitvorming over de opvang van bovenregionale opgaven in de Hoeksche Waard.

Wanneer meer duidelijkheid is over de beschikbare ontwikkelingruimte (aantallen woningen) moet vervolgens de vraag beantwoord worden hoe in de gemeente Binnenmaas de juiste woningen gebouwd kunnen worden voor de juiste doelgroepen.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet eerst een breder vraagstuk inzichtelijk gemaakt worden, namelijk: welk woningbouwprogramma moet in de Hoeksche Waard en de gemeente Binnenmaas gerealiseerd worden om binnen het beleidskader 'migratisaldo nul' een verantwoorde ontwikkeling van de sociale en ruimtelijke structuur te verwezenlijken.

In de regionale projecten Structuurvisie Hoeksche Waard en Regionale Agenda Samenleving werken de gemeentebesturen van de Hoeksche Waardse gemeenten samen aan de beantwoording van deze vragen. Het gemeentebestuur van de gemeente Binnenmaas hoopt eind dit jaar een voorstel over het omgaan met toekomstige woningbouwprojecten (welke type woningen en bij welke kernen) te behandelen.

Dit is echter mede afhankelijk van het overleg met rijk, provincie en regio over de ontwikkelingsruimte in de Hoeksche Waard binnen het migratiesaldo nul-beleid en de verdeling van de ontwikkelingruimte over de kernen.

voorstel aan de raad download
raadsbesluit download