CNV PZ wil snel onderhandelen over loon postbezorgers


06.06.2007 / 12:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cnv publieke zaak

Cnv publieke zaak

CNV Publieke Zaak is tevreden over de Postwet die de Tweede kamer op dinsdag 5 juni heeft aangenomen. De bond wil nu snel met de drie postbedrijven aan tafel om te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden van de bezorgers.

Het gaat om de volgende bedrijven: VSP (dochter TNT), Selekt Mail en Sandd. 'Wij zijn voorstander van een ingroeimodel. We gunnen nieuwe aanbieders de tijd om toe te werken naar een regeling waarin bezorgers op basis van een arbeidsovereenkomst werken', aldus bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. Uiteindelijk is in de Postwet opgenomen dat bonden en werkgevers eerst zelf tot overeenstemming moeten komen. Lukt dit niet, dan is er 'een wettelijke stok achter de deur'. Er treedt dan een Algemene Maatregel van Bestuur in werking, die ervoor moet zorgen dat op een meer dwingende manier goede arbeidsvoorwaarden tot stand komen. CNV Publieke Zaak is tevreden dat de politiek heeft ingezien dat er toezichthoudende taak is voor de overheid bij een veranderende markt. Het doel van liberalisering van een markt is nu eenmaal het bevorderen van concurrentie. Concurreren zonder toezicht kan niet de bedoeling zijn, zeker niet als dit op arbeidskosten gebeurt.

Maximaal haalbaar
CNV Publieke Zaak heeft zich de afgelopen maanden erg hard gemaakt voor goede arbeidsvoorwaarden in de wet. Inge Bakker concludeert: 'Natuurlijk had het allemaal nog mooier gekund, maar dit is wel het meest maximaal haalbare resultaat'.