Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Uitleg aan bewoners over locaties beschermd wonen in Hillesluis

Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn komt naar t Kopblok om uitleg te geven over drie locaties voor beschermd wonen in Hillesluis.

Onvoldoende communicatie
Ze zegde dat toe na een discussie in de deelraadsvergadering van 31 mei, waar bewoners klaagden over late en onvoldoende communicatie met bewoners.

Laat antwoord
De secretaris van de Bewonersorganisatie Hillesluis (BOH) verklaarde dat naar aanleiding van verbouwingsactiviteiten al op 8 maart een brief was gestuurd aan de deelgemeente Feijenoord met vragen en het verzoek om een bewonersbijeenkomst te organiseren in het wijkgebouw. Op 12 april waren door de SP vragen gesteld in de deelraadscommissie Afrikaanderwijk-Hillesluis. Op 15 mei vond een bewonersavond plaats in t Kopblok waar vragen van de aanwezige 160 bewoners zijn geïnventariseerd. Pas op 30 mei ontving de bewonersorganisatie een brief van de wijkregisseur met antwoord op de schriftelijke vragen.

Waarom in probleemwijk?
Een bewoner vulde aan dat het jammer is dat bewoners niet eerder geïnformeerd zijn. Dan hadden wij hier vanavond niet hoeven zitten. Hij vroeg uitleg over beschermd wonen en waarom er nieuwe locaties komen in een woongebied dat als een probleemwijk bekend staat. Hij voerde aan dat andere voorzieningen voor beschermd wonen halfleeg staan en dat er al kleine problemen zijn rond één van de nieuwe locaties.

Convenant
De woordvoerders van de deelraadsfracties drongen aan op betere communicatie. Door de plannen rond maatschappelijke opvang (van dak- en thuislozen, red.) is dit een gevoelig onderwerp, aldus Marco van Lent (PvdA). Nel Arnold (Leefbaar Rotterdam) drong aan op een convenant.

Te ver
Dat laatste ging deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn iets te ver. Ze gaf toe dat bij de beantwoording van de brief dingen niet goed zijn gegaan. Maar ze bestreed dat er niet met bewoners is gecommuniceerd.

Direct omwonenden
Er hebben al informatieavonden plaatsgevonden voor direct omwonenden van twee locaties, een andere bijeenkomst in verband met de (komst van de) derde locatie volgt. Bovendien is beschermd wonen iets anders dan maatschappelijke opvang.

Bescherming
Dat niet alle bewoners van Hillesluis zijn geïnformeerd heeft volgens Oudshoorn een reden: De adressen voor beschermd wonen verspreiden we niet breed om de mensen die er komen wonen te beschermen en om goede afspraken te kunnen maken met direct omwonenden.

Instellingenoverleg
Verder zei Oudshoorn dat ze dacht dat de Pameijer Stichting (die de betreffende locaties voor beschermd wonen realiseert) zich al in het instellingenoverleg had gepresenteerd en dat de bewonersorganisatie op de hoogte was. De afspraak is dat instellingen zélf de participatie regelen over beschermd wonen; in dit geval heeft de deelgemeente daarin ondersteund. Eerder zijn plannen voor beschermd wonen zonder problemen gelanceerd in de wijk, tekende de deelgemeentevoorzitter verder aan, maar door de discussies over de maatschappelijke opvang is het onderwerp heel gevoelig geworden.

Commissievergadering
Morgen, donderdag 7 juni, komen de nieuwe locaties voor beschermd wonen in Hillesluis mogelijk opnieuw aan de orde in de commissie Afrikaanderwijk-Hillesluis. Op aangeven van de bewoners wordt óók gebruikgemaakt van het aanbod van Dagmar Oudshoorn om uitleg te komen geven in wijkgebouw t Kopblok.