Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 6 juni 2007

Leerlingen doen onderzoek naar joodse vluchtelingen in Ommen

De Quakerschool in kasteel Eerde als laatste verblijf

Ursula, Ernst, Hermann, Bernd, Walter, Rosemarie, Ernst, Walter en Klaus. Tieners waren ze, de joodse jongeren die in de jaren dertig een veilig onderkomen dachten te vinden op de Quakerschool in kasteel Eerde te Ommen. Hun dromen werden wreed verstoord door de Duitse inval en hun leven eindigde in de concentratiekampen. Zeventig jaar later doen leeftijdgenoten van het Vechtdalcollege uit Ommen onderzoek naar het leven van deze joodse scholieren. Het eindresultaat van hun onderzoek, dat wordt begeleid door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, wordt op vrijdag 15 juni om 16.30 uur in het gemeentehuis van Ommen gepresenteerd. Twee HAVO 3-klassen maakten een tentoonstelling en twee korte films over de joodse leerlingen van kasteel Eerde.

De internationale Quakerschool in Ommen werd in de jaren dertig opgericht en ondergebracht in kasteel Eerde. Al spoedig werd de school een opvangplek voor Duits-joodse vluchtelingenkinderen: zij woonden op de school en volgden daar de lessen. Voor de meeste kinderen was Eerde een tussenstop op weg naar verdere emigratie. Maar niet voor iedereen. In mei 1940, als de Duitsers ons land binnenvallen, zijn er nog bijna twintig joodse kinderen in kasteel Eerde. Hun docenten raden hen ten sterkste af om onder te duiken. Een aantal kinderen slaat deze raad in de wind en duikt onder, anderen voegen zich bij hun familie in Nederland. Een groep van acht kinderen blijft in Eerde achter en geeft gevolg aan de oproep zich 'vrijwillig' te melden voor Kamp Vught. Zij worden allen vermoord. De docenten die aangeraden hebben niet onder te duiken, duiken zelf wel onder.

In de jaren zestig is het dagboek van een van de weggevoerde kinderen uitgegeven. De ouders, die overleefd hadden, kwamen hier achter en hebben de verspreiding vervolgens stopgezet. Het Vechtdalcollege heeft nu wel een exemplaar van dat uitgegeven dagboek.

Daarnaast bevinden zich in het gemeentearchief van Ommen unieke bronnen: foto's, toelatingsformulieren e.d. van alle kinderen die in de jaren dertig naar Eerde vluchtten.

Al deze bronnen en gesprekken met ooggetuigen leverden samen het materiaal op voor de tentoonstelling over de vluchtelingenkinderen in Eerde.

In de zomermaanden zal de tentoonstelling te zien zijn in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.



Ingezonden persbericht