Politie Haaglanden

Extra persbericht 6 juni

Haaglanden, 06-06-2007

Systeemfout bij sms-alert
Haaglanden - Een fout in het systeem zorgde ervoor dat deelnemers aan sms-alert in Zoetermeer van de politie een bericht kregen over een incident dat zich niet in hun eigen directe woonomgeving voordeed. Dit is uiteraard niet de bedoeling geweest. Deelnemers horen een sms-bericht te ontvangen van incidenten in hun eigen wijk. Het kan gaan om een kindje dat is vermist of een inbreker die in een bepaalde wijk actief is. De deelnemers kunnen hun tips en andere bruikbare doorgeven aan de politie, zodat het vermiste kind gevonden wordt of de inbreker kan worden aangehouden.

Een aantal politie sms-acties was zeer succesvol. Zo werd eind mei een sms-bericht over een gestolen auto in het Westland verstuurd, en vrijwel direct na het verzenden van het sms-je kwam de gouden tip binnen en werd de gestolen auto teruggevonden.

Vrijdag 1 juni verstuurde politie Zoetermeer een bericht over een gestolen auto. Binnen het uur kreeg de politie een tip van een oplettende deelnemer. De auto was onbeschadigd en werd een flink eind van de woning van de aangever teruggevonden. Direct kregen alle deelnemers opnieuw een sms-bericht dat de auto dankzij sms-alert was gevonden.

Ongeveer tegelijkertijd stuurde politie Loosduinen een afloopbericht naar de deelnemers in hun eigen verzorgingsgebied over een oudere dame die weer terecht was. Door een systeemfout is dit afloopbericht gekoppeld aan het Zoetermeerse bericht over de gestolen auto. Dat betekende dat alle deelnemers in Zoetermeer drie keer een afloopbericht kregen over de oude dame uit Loosduinen.

Wat hier precies de oorzaak van was, is nog niet bekend. Politie Haaglanden betreurt dit ten zeerste en doet haar uiterste best om samen met systeembeheerder de oorzaak van de fout te achterhalen zodat maatregelen genomen kunnen worden.