Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Meerderheid deelraad stemt in met Ruimtelijke Visie Motorstraatgebied

De deelgemeenteraad heeft 31 mei in meerderheid ingestemd met de Ruimtelijke Visie Motorstraatgebied 2030.

(Tekst: Emile Hilgers / publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Motie Leefbaar haalt het niet
Het CDA, Leefbaar Rotterdam, de fractie Goedegebuur en de SP stemden tegen. Een motie van Leefbaar Rotterdam om de locatie voor de hoogste toren te verplaatsen, haalde het niet.

Potentie
Dagelijks bestuurder Gülami Yesildal benadrukte dat de ruimtelijke visie de kaders aangeeft voor de ontwikkeling van het Motorstraatgebied tot een stedelijk niveau. Dat staat niet los van de plannen voor Zuidplein en Ahoi'. Verder zijn er meerdere torens. De discussie gaat echter niet om de torens, maar over de potentie van het gebied.

Niet tegen toren
Het belang van de stedelijke ontwikkeling van het gebied stond voor de deelraadsfracties buiten kijf. Maar vooral de SP en Leefbaar Rotterdam bleven protesteren tegen de locatie van de 120 meter hoge landmark. Wij zijn niet tegen de toren, maar hij moet verplaatst worden, aldus Nel Arnold (Leefbaar Rotterdam).

Aanvaardbaar compromis
PvdA-woordvoerders Jo den Haan en Marco van Lent gaven aan dat de toren na bezwaren van het actiecomité Poort van Zuid al op grotere afstand van de woonflat is gesitueerd. Ik kan me voorstellen dat de mensen teleurgesteld zijn, aldus eerstgenoemde. Maar ik stel vast dat het resultaat van de inspraak is dat de voorgenomen locatie van de toren naar 75 meter afstand van het blok is gegaan. Ik vind dat een aanvaardbaar compromis.

Vervolgtraject
Van Lent vroeg nog wel welke ruimte er in het vervolgtraject is voor participatie door bewoners. Hierop antwoordde Yesildal dat de ruimtelijke visie het juridisch kader aangeeft. Daarna komen de marktpartijen, zoals projectontwikkelaars en bedrijven, met hun plannen en begint het traject voor stedenbouwkundige ontwikkelingen en bestemmingsplannen. Natuurlijk zal ik de commissie Vreewijk-Katendrecht van alles op de hoogte blijven houden.

Economisch belang
Verplaatsing van de toren is volgens de dagelijks bestuurder niet reëel. De gemeente heeft geen grond, dus zijn we afhankelijk van marktpartijen die wél grond hebben. In gesprekken met de marktpartijen is duidelijk geworden dat er geen ruimte is voor een andere plaats voor de hoge toren. We hebben ons best gedaan, maar als deelgemeente moeten wij kiezen voor het algemeen belang.

Keuze voor stedelijke ontwikkeling
De PvdA steunde daarin het dagelijks bestuur. Van Lent: Vanwege het belang voor de deelgemeente Feijenoord, met een hoog werkloosheidspercentage, kiezen wij voor de stedelijke ontwikkeling.

Ontsluiting
Vragen over bijvoorbeeld wind en fijn stof worden in het latere traject beantwoord, gaf de portefeuillehouder aan. Ook de ontsluiting van het gebied wordt nog nader bekeken. In een motie die de steun kreeg van de hele deelraad, wordt het dagelijks bestuur verzocht in de verdere planontwikkeling alternatieven aan te dragen voor de in de ruimtelijke visie aangegeven ontsluitingsweg tussen de Valkeniersweg en het Motorstraatgebied.

Goede mix van woningen
In een andere motie, van de PvdA, wordt het dagelijks bestuur onder meer verzocht om te bevorderen dat er een goede mix komt van dure tot betaalbare woningen. Ook moeten de milieueffecten en de gevolgen van de toenemende bedrijvigheid en bewoning voor de verkeerscirculatie worden onderzocht en, indien negatief, worden bestreden. Yesildal merkte in een ander verband op dat vragen over bijvoorbeeld fijn stof en wind in het vervolgtraject worden beantwoord.

In beroep
Bewoners verlieten na de stemming in de deelraad verongelijkt de zaal. Ze gaven aan dat onvoldoende naar hun bezwaren is geluisterd. De deelraad zou gedwongen zijn een besluit te nemen, terwijl men onvoldoende op de hoogte is. Door pure onwil van de dienst dS+V (Stedenbouw en Volkshuisvesting) wordt niet eens gekeken naar alternatieven (voor de toren, red.), aldus de woordvoerder van het actiecomité Poort van Zuid. Hij liet weten dat de bewoners alle mogelijkheden zullen benutten om tegen de plannen in beroep te gaan. Tot het Europese Hof.