Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Van Klacht naar Kracht

Wethouder Jantine Kriens van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang, gaf woensdag 23 mei het startsein voor het eerste leefstijltraject Van klacht naar Kracht.

Portefeuillehouder aanwezig
Dit gebeurde in Gezondheidscentrum Afrikaanderwijk. Namens de deelgemeente was portefeuillehouder René Kronenberg aanwezig.

Collegeprogramma
Het college van B&W van Rotterdam heeft het GGD preventieprogramma Van klacht naar kracht opgenomen in het collegeprogramma voor 2007-2010. Doel van het programma is om hoogrisico patiënten met een leefstijladvies van de huisarts vanuit de eerstelijnszorg naar gezonde leefstijlactiviteiten in de wijk te leiden.

Inbreng deelgemeente
De deelgemeente heeft in de afgelopen maanden met partners in de wijk uitvoering gegeven aan het programma.

Eigen kracht
Het gaat hierbij om patiënten, die in beweging moeten komen, maar dit op eigen kracht niet of onvoldoende doen. Het programma voorziet in een leefstijladviseur, die werkzaam is in de zorg. Deze leefstijladviseur coacht patiënten gedurende een jaar in een traject, dat bestaat uit groepsconsulten bij de fysiotherapeut, deelname aan cursussen van de Thuiszorg en preventie GGZ en deelname aan laagdrempelige leefstijl (beweeg) activiteiten in de wijk. De leefstijladviseur helpt deelnemers minder zorgafhankelijk te worden en hun gezondheid weer in eigen hand te nemen.