Ernst & Young

Europese durfkapitaalinvesteringen in eerste kwartaal stabiel op ¤ 1,1 miljard

6 juni 2007 - Na de forse groei in 2006 zijn de durfkapitaalinvesteringen in Europese bedrijven in het eerste kwartaal van 2007 afgenomen. Het aantal transacties en het totale volume hiervan daalden beide met 11% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006. Het driemaandelijkse European Venture Capital Report, uitgegeven door Dow Jones VentureOne en Ernst & Young, toont dat met 207 financieringen voor een totaalbedrag van ¤ 1,1 miljard is geïnvesteerd.

In het eerste kwartaal toonden investeerders wel een hernieuwde belangstelling voor informatietechnologie, een sector die tekenen van een belangrijke comeback vertoont. Dit blijkt wel uit 9% meer transacties en 6% meer geïnvesteerd kapitaal dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. Bovendien bereikten 'later stage' financieringsrondes hun hoogste niveau in een jaar en vertoonden ook tweede ronde financieringen aanmerkelijke groei. Een ander positief teken, aldus het rapport, was dat het gemiddelde transactiebedrag gemeten over alle sectoren, na vorig jaar verder steeg tot een recordbedrag van ¤ 2,7 miljoen.

IT-sector in Nederland meest populair
"De verdere stijging van de transactiebedragen, vooral in tweede en latere rondes, laat zien dat investeerders de meest veelbelovende bedrijven (in hun portefeuille) voorzien van de middelen die nodig zijn om vooruitgang te boeken richting een exit," aldus Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young. "Vorig jaar was er in Europa sprake van het grootste aantal beursintroducties met steun van durfkapitaal in de laatste zes jaar en van een gelijkblijvende overnamebedrijvigheid. Investeerders richten hun aandacht en kapitaal steeds meer op de deelcategorie ondernemingen waar het potentieel het grootst is om op korte termijn het gunstige exitklimaat te benutten."

Nederland kende in 2007 ook een forse toename van de durfkapitaalinvesteringen: 10 transacties in het eerste kwartaal ten opzichte van 5 in het eerste kwartaal van vorig jaar. In 2006 leverde die transacties 18,5 miljoen op, dit jaar 37,3 miljoen. Met 7 transacties was de IT-sector de meest populaire. De andere 3 investeringen vonden plaats bij de biopharmaceuticals.

'Later stage' financieringsrondes domineren
In het afgelopen kwartaal was veertig procent van het aantal financieringsrondes een zogeheten 'later stage' financiering - het hoogste aandeel sinds 1999. Bovendien was het bedrag van ¤ 606,7 miljoen dat middels de 83 latere financieringen werd geïnvesteerd het hoogste in een jaar, en vormde het meer dan de helft van al het durfkapitaal dat in het eerste kwartaal in Europa is geïnvesteerd.

Ook de tweede ronde financieringen vertoonden van kwartaal op kwartaal een significante toename, van 21% tot ¤ 257,1 miljoen. De gemiddelde omvang van tweede en latere financieringsrondes bedraagt nu respectievelijk ¤ 3,0 miljoen en ¤ 3,5 miljoen.'Seed-round'-financieringen en eerste ronde financieringen vertegenwoordigden in het eerste kwartaal weliswaar 37% van het aantal transacties, maar maakten slechts 19% uit van het totaal geïnvesteerde bedrag.

De transactiegrootte varieerde per sector. In de gezondheidszorg voerden vooral de latere financieringen de boventoon, met 55% van het aantal transacties in deze sector. In de informatietechnologie domineerden echter de financieringen in een vroeger stadium - in deze sector vormden 'seed-round'-financieringen en eersterondefinancieringen 41% van het aantal transacties.

Informatietechnologie boekt belangrijke groei
Van alle sectoren was de stijging in de informatietechnologie in het eerste kwartaal het meest uitgesproken, aldus het rapport. Via 133 transacties werd voor in totaal ¤ 550,2 miljoen in deze sector geïnvesteerd - een toename van ¤ 30,1 miljoen en van 11 transacties ten opzichte van het eerste kwartaal van het voorgaande jaar. Binnen de sector vond de meeste bedrijvigheid plaats in de segmenten software en 'information services'. Bij software steeg het aantal transacties met 20% tot 73 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het geïnvesteerde bedrag nam toe met 11% tot ¤ 222,5 miljoen. In het segment information services was de stijging spectaculairder: het aantal transacties nam met 131% toe tot 30 en het geïnvesteerde bedrag verdubbelde ruimschoots tot ¤ 114,7 miljoen.

"De opkomende belangstelling voor Web 2.0-technologie, die zich voornamelijk concentreert in het segment information services, lijkt de aanjager te zijn van de toenemende Europese technologie-investeringen," aldus Jessica Canning, Director of Global Research van VentureOne. "Bovendien verdubbelde in het afgelopen jaar het aantal information servicesbedrijven dat naar de beurs ging, wat het afgelopen kwartaal mogelijk heeft meegespeeld in de voorkeur die beleggers voor dit segment aan de dag legden."

Verdubbelde investering in energiesector
Ook in energiebedrijven hebben Europese durfkapitalisten meer geïnvesteerd, aldus het rapport. Hoewel in deze sector het aantal transacties van 10 maar iets meer bedroeg dan de 9 in hetzelfde kwartaal van 2006, is het totaal geïnvesteerde bedrag met ¤ 58,6 miljoen ruimschoots verdubbeld. Volgens het rapport was het in de gezondheidszorg wat gematigder gesteld. Met 38 transacties en een geïnvesteerd bedrag van ¤ 387,8 miljoen was sprake van een afname van respectievelijk 42% en 19% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006. Daarbij moet worden opgemerkt dat de tweederonde-investering van ¤ 50 miljoen in de Franse producent van antibacteriële middelen Novexel een van de grootste in het eerste kwartaal was.

Europese bedrijvigheid per land

* Frankrijk heeft het Verenigd Koninkrijk in het eerste kwartaal gepasseerd als land met de meeste transacties in Europa. Met 60 transacties en een totaalbedrag van ¤ 297,8 miljoen werd een stijging gerealiseerd van 36% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2006.
* In het Verenigd Koninkrijk was sprake van 58 transacties en een geïnvesteerd bedrag van

¤ 317,6 miljoen, wat een daling betekent van respectievelijk 11% en 28%.
* Ook in Duitsland namen de investeringen af tot slechts 16 afgeronde financieringsrondes, 29 minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De daling van het geïnvesteerde bedrag was minder drastisch, met 13% tot ¤ 122,0 miljoen.
* Zwitserland vertoonde een forse toename met tweemaal zoveel transacties als een jaar eerder, 12 versus 6, en ¤ 69,1 miljoen aan investeringen, een stijging van 170%.