Universiteit van Amsterdam

SPACE: nieuw centrum gericht op ondernemerschap

Stimuleren van innovatie met onderwijs en ondersteuning van starters

Het Science Park Amsterdam Center for Entrepreneurship (SPACE) is een nieuw centrum voor onderwijs in ondernemerschap. Daarnaast richt SPACE zich op de ontwikkeling en ondersteuning van nieuwe ondernemingen die voortkomen uit toegepast onderzoek van de op het Science Park gevestigde instituten. SPACE is opgericht door Science Park Amsterdam, de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het centrum gaat op 7 juni van start.

SPACE richt zich op het stimuleren van innovatief ondernemerschap via onderwijs en het faciliteren en ondersteunen van startende kennisintensieve bedrijven. SPACE is een multidisciplinair centrum dat een link legt tussen hoogwaardig onderzoek en ondernemerschap onder het motto Linking Science with Business. Enerzijds zal dit gebeuren door middel van onderwijs, seminars en workshops verzorgd door de Amsterdam Business School van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA. Anderzijds zal SPACE ondernemersschap stimuleren door steun te bieden aan onderzoekers bij het opstarten van innovatieve ondernemingen. Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de startende ondernemingen wordt verricht op het Science Park Amsterdam. De oprichters van het bedrijf TomTom steunen het initiatief met onder meer een business plan-competitie. Deze UvA-alumni en de initiatiefnemers van SPACE denken dat de wetenschap veel te bieden heeft aan startende bedrijven en dat SPACE in een unieke positie is om hier aan bij te kunnen dragen. Met het stimuleren van kennisintensief ondernemerschap wordt tevens een waardevolle bijdrage geleverd aan de Amsterdamse kenniseconomie.

SPACE is gevestigd op het Science Park Amsterdam in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Science Park Amsterdam is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappenlijk Onderzoek (NWO) en wordt een internationaal kenniscentrum voor onderwijs, onderzoek en ondernemen op het gebied van natuurwetenschappen, levenswetenschappen en ICT. Op het park zijn reeds enkele nationale onderzoeksinstituten en bedrijven gevestigd en er wordt nog verder gebouwd. Uiteindelijk zal 175.000 m' kantoor- en bedrijfsruimte gerealiseerd worden voor bedrijven in ICT, nieuwe media en biotechnologie. De Universiteit van Amsterdam is in mei van dit jaar begonnen met de bouw van de nieuwe Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

SPACE wordt officieel geopend met een conferentie. Zie voor meer informatie over het programma http://www.uva.nl/actueel/agenda.cfm/3B775194-0D7B-404C-9542EB53B04BE82B