Indonesië: Unicef verspreidt nieuw wapen tegen vogelgriep 06 juni 2007, Garut - Indonesië heeft van alle landen waar vogelgriep heerst, het meest te lijden onder de gevolgen. Bijna honderd mensen zijn met het vogelgriepvirus besmet en 78 patiënten zijn overleden. Garut op West-Java is een van de plekken waar vogelgriep voorkomt en daarom verspreidt Unicef hier kits met materialen om besmetting met het virus te voorkomen. Ze vormen een nieuw wapen in de strijd tegen vogelgriep.

Gezondheidswerkers tonen de inhoud van de door Unicef samengestelde anti-vogelgriepkit. Foto: Unief Indonesië/2007 Gezondheidswerkers tonen de inhoud van de door Unicef samengestelde anti-vogelgriepkit. Foto: Unief Indonesië/2007

In deze kits zitten maskers, handschoenen, zeep, banners om op straat op te hangen, een instructieboekje en een cd met een video waarin wordt uitgelegd hoe je voorkomt dat je met het vogelgriepvirus geïnfecteerd raakt en hoe uitbraken van vogelgriep beheerst kunnen worden.

Garut is de eerste locatie waar de kits worden verspreid. In augustus vorig jaar werd aangenomen dat een aantal mensen hier met het vogelgriepvirus was geïnfecteerd. Meer dan 2.000 mensen in dit gebied kregen daarom ter preventie medicijnen. Tot nu toe zijn in Garut vijf mensen besmet geraakt, waarvan er vier zijn overleden.

Een jongetje in Jakarta kijkt naar duiven in een kooi, die wegens een uitbraak van vogelgriep afgemaakt moeten worden. Foto: Unicef Indonesië/2007 Een jongetje in Jakarta kijkt naar duiven in een kooi, die wegens een uitbraak van vogelgriep afgemaakt moeten worden. Foto: Unicef Indonesië/2007

Handenwassen in het openbaar

Dorpshoofden zullen de kits gebruiken om hun mededorpelingen goed voor te lichten, zodat de verspreiding van het vogelgriepvirus wordt ingedamd en hopelijk zelfs helemaal uit het gebied zal verdwijnen. "Een aantal hoofden wil zelfs openbare plekken aanwijzen waar dorpelingen hun handen kunnen wassen," zegt Esti Fariah van Unicef.

Het Indonesische comité dat zich bezighoudt met het beheersen van het vogelgriepvirus en de Japanse regering ondersteunen dit initiatief van Unicef. In totaal wil Unicef 100.000 kits in dorpen op Java en Zuid-Sulawesi verspreiden.