Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland vraagt Indonesië om omzetting doodstraf Nederlander

06 jun 2007 | De Nederlandse ambassadeur in Jakarta heeft vandaag officieel protest aangetekend bij het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de ter dood veroordeling van de Nederlander Dick N.

Vorige week werd de Nederlander in cassatie ter dood veroordeeld in Indonesië. Ambassadeur Van Dam heeft de Nederlandse zorg over de uitspraak overgebracht en aangedrongen op omzetting van de straf. Tijdens het gesprek zijn de Nederlandse principiële bezwaren tegen de doodstraf genoemd. Ook is er in Europees verband bezwaar aangetekend. Het ministerie heeft afgelopen vrijdag ook een gesprek met dezelfde strekking gevoerd met de Indonesische ambassade in Den Haag. Daarbij heeft Nederland het verzoek overgebracht aan Indonesië geen onomkeerbare maatregelen te nemen.

De Nederlandse man en zes anderen zijn veroordeeld voor het runnen van een xtc-laboratorium in Serang. Vorig jaar kreeg hij hiervoor door een Indonesische rechtbank levenslang opgelegd. In cassatie valt zijn straf zwaarder uit omdat de Indonesische rechterlijke macht van mening is dat de betrokkenen banden hadden met internationaal georganiseerde misdaad.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl