Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

VU neemt deel aan ambitieus bedrijvencentrum op noordelijke IJ-oever

New Energy Docks: wetenschappers en ondernemers werken aan duurzaamheid

Op maandag 4 juni opende burgemeester Job Cohen New Energy Docks, een initiatief op het gebied van duurzame energie en mobiliteit. New Energy Docks, Amsterdam Centre for Sustainable Solutions, is opgericht om jonge, creatieve bedrijven die werken aan duurzame oplossingen, een kans te geven zich te ontwikkelen.

Het nieuwe centrum moet een ontmoetingsplaats worden voor wetenschap, overheid en bedrijfsleven. De opening werd dan ook toepasselijk genoeg verricht door vier vertegenwoordigers van deze verschillende partijen. Naast burgemeester Job Cohen, waren dat René Smit, (Collegevoorzitter VU), Rein Willems, president-directeur Shell Nederland en Rob Post, voorzitter stadsdeel Amsterdam-Noord.

VU-collegevoorzitter René Smit is tevens voorzitter van de stichting achter het nieuwe centrum. Hij ziet New Energy Docks als eerste steen voor een duurzame samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en de stad Amsterdam.

"We zijn erg ambitieus met New Energy Docks. Dat kan ook niet anders, want duurzaamheid is het issue van deze tijd. Het gaat niet meer om gedragsverandering. Het gaat om vernieuwing. In dit centrum willen wij de ondernemers en wetenschappers bij elkaar brengen die daar oplossingen voor kunnen leveren."

New Energy Docks bestaat uit de Business Incubator, die de komende jaren plaats biedt aan creatieve kansrijke bedrijven die werken aan duurzame oplossingen, met name op het gebied van energie en mobiliteit. Zij worden daarin gesteund en gestimuleerd door het Science and Technology Centre, een ondernemend kenniscentrum, dat partnerships initieert en vernieuwende projecten ontwikkelt.

New Energy Docks is gevestigd op de noordelijke IJ-oever, een gebied dat nadrukkelijk in de lift zit. Met Shell als technologisch zwaartepunt voor nieuwe energietechnieken en processen kan dit gebied zich ontwikkelen tot een 'hotspot' voor bedrijven en kleinschalige- of proefproductielijnen.