over diagnosestelling uitbehandelde psychogeriatrische patiënten in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam

Antwoorden op kamervragen van Agema over diagnosestelling uitbehandelde psychogeriatrische patiënten in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2770162

6 juni 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over diagnosestelling uitbehandelde psychogeriatrische patiënten in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam (2060714510).

Vraag 1
Kent u het bericht 1) dat het Sint Franciscus Gasthuis, door het versneld stellen van de diagnose bij uitbehandelde psychogeriatrische patiënten, het aantal weken dat een ziekenhuisbed onnodig bezet wordt heeft weten terug te dringen van 9-15 weken naar slechts 2 weken, en dat het ziekenhuis daardoor jaarlijks 1000 extra opnames kan verwezenlijken?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Bent u voornemens het protocol dat deze reductie van "verkeerdebeddagen" tot stand brengt landelijk in te voeren, omdat dit een enorme toename van het aantal beschikbare ziekenhuisbedden tot gevolg zal hebben? Zo ja, op welke termijn denk u dit protocol landelijk in te voeren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Nee. Kennelijk is er in het Sint Franciscus Gasthuis nog ruimte om het proces met interne maatregelen te verbeteren en het is goed dat de instelling het in het artikel beschreven potentieel tot verbetering benut. Op de website van Sneller Beter 2) beschrijft het Sint Franciscus Gasthuis ook nog andere initiatieven die bijgedragen hebben aan de daling van het aantal verkeerdebeddagen in deze instelling, zoals het inrichten van een Transferafdeling. Via de website van Sneller Beter nemen andere instellingen kennis van deze goede voorbeelden. Zo wordt aangegeven dat het Kennemer Gasthuis en het BovenIJ Ziekenhuis dit voorbeeld hebben overgenomen.

De organisatie van een aansluitend zorgtraject is overigens geen exclusieve verantwoordelijkheid van het ziekenhuis. Het hangt ook af van de afspraken die met de instellingen in de regio gemaakt worden. Ik vind het de gezamenlijke verantwoordelijkheid van instellingen en zorgverzekeraars en zorgkantoren om per regio te bezien welke afspraken daarvoor nodig zijn. Dit is in de afgelopen jaren een gangbaar gespreksonderwerp geweest van deze partijen.


1) Medisch Contact, "Uit het verkeerde bed", 4 mei 2007
2) http://www.snellerbeter.nl/databank/voorbeeld/item/250/