Groenfinanciering in opkomst


06.06.2007 / 13:37 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Currency connect

Currency connect

Hoewel het gebruik van een groenfinanciering bij nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden in opkomst is, zijn er nog steeds profit- en non-profitorganisaties die deze voordelige financiering mislopen. Met de groenfinanciering wordt duurzaam bouwen beloond. Het rentepercentage van een lening waarvoor een groenverklaring is afgegeven ligt ongeveer 1% lager dan de marktrente.

Sinds de groenfinanciering in de eerste jaren van dit millennium toegankelijker is gemaakt voor utiliteitsbouw is, in verhouding tot eind jaren negentig, voor beduidend meer grote kantoorpanden en woningbouwprojecten een groenverklaring afgegeven. De groenverklaring wordt afgegeven door verschillende ministeries en is het bewijs dat een pand aan een aantal strenge eisen voor duurzaamheid voldoet. Met de verklaring, aangevraagd door de bank die overweegt een groenfinanciering te verstrekken, komen eigenaren van bedrijfspanden of woonprojecten tien jaar lang in aanmerking voor een lagere rente. Ondanks dat het systeem van groenfinancieren bij duurzame bouwprojecten niet meer in de kinderschoenen staat, hebben nog niet alle ondernemers, agrariërs en woningeigenaren de mogelijkheid voor deze financiering toegepast. Volgens directeur Rudi Grouve van het Goorse subsidieadviesbureau Currency Connect zijn gebrek aan kennis over de wijze van aanvragen en de eisen waaraan een bouwproject moet voldoen de belangrijkste oorzaken voor het mislopen van een groenfinanciering.

Forse besparing
Grouve: "Wij merken bij onze opdrachtgevers en potentiële relaties dat niet veel partijen weten 'hoe het werkt'. Zij kunnen ons inschakelen om de eerste stap te zetten in het aanvragen van de noodzakelijke groenverklaring."
Volgens subsidiedeskundige Grouve levert het toepassen van een groenfinanciering een flinke besparing op. "Bij een investering van twee miljoen euro voor een nieuw kantoorpand, praat je toch al gauw over een rentevermindering van 20.000 euro per jaar. De maximale looptijd van een groenfinanciering is tien jaar, dus de totale besparing over die periode komt op 200.000 euro."
Grouve vindt het jammer dat bedrijven en woningeigenaren die zich wel inzetten voor duurzaamheid en zo iets betekenen voor een beter milieu geen aanspraak maken op de beloning waar zij recht op hebben. Zijn bureau wil graag voor bedrijven en woningbouwcoöperaties met nieuwbouwplannen uitzoeken of er een groenverklaring kan worden aangevraagd.
De voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een groenverklaring moeten onder meer worden gezocht in het gebruik van duurzame materialen, energie- en waterbesparing en het opwekken van energie met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen.


---