Inmiddels 10 jaar als politievrijwilliger en nog steeds enthousiast

Politievrijwilliger

Alphen aan den Rijn, 06-06-2007 o Vincent Glymius, hij werkt bij een bank, maar draagt ook zijn steentje bij aan een veilig Alphen. Sinds 10 jaar werkt de Alphenaar als politievrijwilliger bij de regiopolitie Hollands Midden. We waren tien jaar geleden van plan een buurtwacht op te zetten, omdat er in de wijk waar ik woonde veel vernielingen werden gepleegd. Totdat er een brief van de politie in de bus viel. De politie zocht vrijwilligers en ik had daar wel oren naar. Nuttig bezig zijn en bijdragen aan een veilige en leefbare samenleving. En zo kwam Vincent Glymius als vrijwilliger bij het politiekorps Hollands Midden terecht.

Volgens Vincent eist het vrijwilligerswerk bij de politie niet meer dan iedere andere hobby. Sommige mensen staan drie keer per week op het voetbalveld, ik put mijn energie uit het veelzijdige politiewerk. Het politiewerk wijkt sterk af van mijn primaire baan en dat maakt het interessant, aldus Vincent. Veertig uur per week werkt Vincent als bankmedewerker bij een grote Nederlandse bank. Daarnaast verdeelt hij nog eens 12 uur per week over de avonden en de weekenddagen om zich in een uniform te hijsen en zich te richten op het politiewerk.

Vrijwilliger is verrijking voor het politiekorps De politieorganisatie is zeer content met de politievrijwilligers, dat blijkt wel uit het feit dat ze er naar streven om zo snel mogelijk in ieder team tien vrijwilligers te plaatsen. Politievrijwilligers zijn een verrijking voor het korps. Iedere vrijwilliger heeft een primaire functie. Sommigen zijn leraar, of secretaresse, anderen zijn manager, boswachter en ook huisvrouwen melden zich aan als politievrijwilliger. Ieder van hen brengt een eigen dosis werk- en levenservaring met zich mee en vormt zo een brug tussen inwoners en de politie, zo verklaart Vincent. De politie houdt rekening met de vooropleiding, interesses en persoonlijke omstandigheden. Er ontstaat een situatie waarin de organisatie leert van haar mensen en vice versa. Dat geldt ook voor Vincent. Dat de politie nu met resultaatafspraken werkt is niets nieuws voor mij, dat gebeurt in het zakelijke leven al jaren. Vanuit het zakelijke perspectief proberen we dat ook op bureau Alphen Centrum vorm te geven, mijn ervaring komt daarbij goed van pas.

Bijdrage aan veiligheid Vincent wilde net zoals zijn leeftijdsgenootjes vroeger wel graag brandweerman of politieman worden, maar uiteindelijk heeft hij niet gekozen voor de opleiding. Vincent: Op jonge leeftijd kiest iedereen voor een stoer beroep, maar uiteindelijk heb ik een andere studie richting gekozen. Hij had dan ook niet gedacht ooit nog in politie-uniform door de straten te lopen. Vincent: Ik ben afgestudeerd in een bouwkundige richting en ben vervolgens bij een bankier gaan werken. Het leven is wat dat betreft onvoorspelbaar, maar dat maakt het ook leuk. Binnen het korps Hollands Midden heb je de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen en dat heb ik ook gedaan. Na een aantal extra opleidingen afgerond te hebben ben ik inmiddels agent. Dat betekent dat ik nu daadwerkelijk voor alles inzetbaar ben. Maar er zijn ook andere specialisaties mogelijk. Zo zijn er politievrijwilligers die zich gespecialiseerd hebben in de milieuwetgeving, wapenwetgeving of liever de opleiding tot politiebiker afronden. Het is bespreekbaar, zolang je je wensen maar aangeeft.

Nieuwe klas politievrijwilligers gestart Politie Hollands Midden is een nieuwe klas gestart om politievrijwilligers op te leiden. Nieuwe collegas die een steentje willen bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van onze samenleving. Politiemannen en -vrouwen die in hun vrije tijd met dezelfde bevoegdheden als hun beroeps collegas op straat aan de slag gaan. Misschien bent u geĂŻnteresseerd geraakt in een baan als vrijwililger. Politie Hollands Midden start binnenkort weer met een nieuwe klas, belangstellenden worden uitgenodigd contact op te nemen met dhr. H. Stolk, 0182-587642. Meer informatie is ook op internet te vinden via www.kombijdepolitie.nl.