Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Investeren in medische technologie om te kunnen besparen op zorg

Tilburg, 6 juni 2007

Alleen door te investeren in medische technologie kunnen besparingen elders in de zorg bereikt worden. Daarnaast is de zorg zonder medische technologie in de toekomst niet meer mogelijk door het toenemende gebrek aan personeel. De overheid kan de financieringsproblemen in de zorg aanpakken door te investeren in medische technologie. 'De kost gaat voor de baat uit' gaat nog steeds op volgens Dirk Pekelharing, voorzitter van Nefemed. "Maar de overheid moet dan wel de moed hebben om zich niet alleen te richten op de problemen van de komende drie jaar maar ook te kijken naar de mogelijkheden van de komende tien jaar." Nefemed, de brancheorganisatie van producenten en leveranciers van medische hulpmiddelen, stelt dit tijdens een overhandiging aan Directeur-Generaal De Goeij van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van een rapport over medische hulpmiddelen.

In dit rapport, opgesteld door TNO, wordt beschreven welke bijdrage innovaties in medische technologie hebben voor de zorg en de samenleving. Nefemed pleit dan ook voor meer aandacht en investeringen in de medische technologie door de overheid in plaats van bezuinigingen en draagt een vijftal punten aan waarvoor nadrukkelijke, beleidsmatige aandacht van de overheid vereist is.

Medische technologie heeft een directe invloed op de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van de patiënt. Daarnaast werken innovaties in hulpmiddelen kostenbesparend in de zorg, doordat efficiency van het zorgproces en de mogelijkheden voor zorginnovatie gestimuleerd worden. Dit is van groot belang nu de samenleving geconfronteerd wordt met vergrijzing en een toekomstig personeelstekort in de zorg.

Medische hulpmiddelen zijn voor zowel de gezondheid als voor het maatschappelijk functioneren van patiënten essentieel. Hartkleppen, stents, knie- en heupimplantaten, maar ook verband, gips, stomamaterialen en incontinentieproducten worden door vele miljoenen patiënten gebruikt en in hun dagelijkse leven geaccepteerd, vaak zonder dat zij in de gaten hebben dat zij een medisch hulpmiddel bezitten of gebruiken. De zorgsector maar ook de samenleving als geheel zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van medische hulpmiddelen. Zo is de verzorging van ouderen alleen mogelijk met medische hulpmiddelen, maar is ook de arts afhankelijk van een groot aantal hulpmiddelen dat hij in de operatiekamer en daarbuiten gebruikt.

Voor meer informatie over Nefemed en een samenvatting van het rapport kunt u terecht op www.nefemed.nl.

Noot voor de redactie (