Vereniging Nederlandse Gemeenten

In alle provincies 'Millennium Gemeenten' tegen armoede

06.06.2007

Op 6 juni, tijdens het jaarlijkse congres van Nederlandse gemeenten, presenteerden de eerste twaalf 'Millennium Gemeenten' zichzelf. Deze gemeenten, één in elke provincie, onderschrijven de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tot sterkere wereldwijde armoedebestrijding.

De VNG-campagne, die in april startte, sluit aan op initiatieven op mondiaal, Europees en nationaal niveau. Millennium Gemeenten verwerven publieke steun voor de acht VN millenniumdoelen en dragen er zelf actief aan bij.

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen, waaronder Nederland, afspraken gemaakt om voor 2015 de armoede in de wereld aan te pakken. Zo moeten honger en ziektes teruggedrongen worden en moeten alle kinderen naar school. Deze internationale afspraken zijn vastgelegd in acht concrete, meetbare doelen. Dit zijn de millenniumdoelen.

Op 7 juli 2007 is de helft van de tijd verstreken. Inmiddels zijn er grote vorderingen gemaakt, maar sommige resultaten blijven achter. Zowel in ontwikkelingslanden als in Nederland kunnen gemeenten bijdragen aan het behalen van de millenniumdoelen. Deelnemende gemeenten werken elk op eigen wijze aan het behalen van de verschillende doelen. Zo maken zij zich in de eigen gemeente sterk voor duurzaamheid en voorlichting over de millenniumdoelen en steunen zij zustergemeenten met kennis en geld in de strijd tegen HIV/AIDS en voor beterde toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon drinkwater. Het beeldmerk van de Millennium Gemeente campagne zal binnenkort in het straatbeeld van de deelnemende gemeenten zichtbaar zijn.

Den Haag, 6 juni 2007