Politie Noord-Holland-Noord

Is jouw bromfiets opgevoerd?

bromfietscontrole

Alkmaar, 06-06-2007 o De politie gaat de komende tijd extra controleren op opgevoerde bromfietsen. Daar hebben ze bij de politie twee goede redenen voor: bromfietsen leveren veel overlast op en er gebeuren veel ernstige ongevallen met bromfietsen.

Vaak wordt de politie gebeld voor overlastmeldingen: hangjongeren die met brommertjes staan te knetteren in een woonwijk, brom- en snorfietsen die door winkelgebieden of parken rijden, of bromfietsers die met een bloedgang door het verkeer razen en zich van de verkeersregels niets aantrekken. Maar er gebeuren ook veel ongevallen met bromfietsen. Ruim 20% van de verkeersslachtoffers in het verkeer valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is. De meeste ongevallen komen door voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten.

Kentekenbewijs verplicht

Sinds 1 januari van dit jaar is een kenteken voor bromfietsen verplicht. Dit geeft de politie extra mogelijkheden om onveilige en onverzekerde voertuigen beter aan te pakken. De politie kan bekeuringen uitschrijven voor bijvoorbeeld bij snelheidsovertredingen, rijden door rood licht of rijden zonder helm zonder dat de bromfietser aan de kant gezet hoeft te worden. Het noteren van het kenteken is voldoende. Ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd als de bestuurder meer dan twintig kilometer te hard rijdt, teveel geluid maakt of als er verschillende technische mankementen aan de bromfiets zijn.

Kenteken ingevorderd: herkeuring

Wordt tijdens een controle met behulp van een rollentestbank of bij een snelheidscontrole geconstateerd dat je brom- of snorfiets harder kan rijden dan is toegestaan, dan wordt een boete opgelegd. Als je meer dan 20 km/uur sneller kan of hebt gereden dan vordert de politie het kentekenbewijs in. Voor bromfietsen is dat boven de 65 km/uur en voor snorfietsen boven de 45 km/uur. Mocht jouw kentekenbewijs zijn ingevorderd, dan heb je 28 dagen de tijd om het gebrek te verhelpen of om de bromfiets in de originele staat terug te brengen. De bromfiets moet daarna bij de politie worden herkeurd. Deze controle kost 25. Hierna krijg je het kentekenbewijs weer terug. Kom je niet binnen 28 dagen langs bij de politie, dan volgt een dure herkeuring bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In de tussenliggende periode mag je niet met de bromfiets rijden. Het kentekenbewijs wordt ook ingevorderd als je bromfiets drie of meer gebreken heeft of als deze meer dan 10 dB(A) teveel geluid maakt. Als je binnen twee jaar drie keer een snelheidsbekeuring hebt gehad omdat je meer dan 20 km/h te hard reed of omdat je brommer 20 km/h te hard kon rijden, dan neemt de politie de brom- of snorfiets in beslag en komt de zaak voor de rechter. Die beslist of de brom- of snorfiets vernietigd wordt.

Schade zelf betalen

Diverse verzekeringsmaatschappijen hebben in de polis opgenomen, dat aanrijdingen met een opgevoerde bromfiets niet onder de verzekeringsdekking vallen. De verzekering keert dan wel uit aan de tegenpartij, maar de kans bestaat dat de verzekering de schade verhaalt op de bestuurder van de opgevoerde bromfiets: ook als deze niet schuldig was aan de aanrijding.

Een brief naar huis

Rijden op een opgevoerde bromfiets is jouw eigen verantwoordelijkheid. Vaak weten bestuurders van brom- en snorfietsen en scooters zelf maar al te goed dat de brommer (veel) te hard gaat. 'Ik heb de scooter zo gekocht en ik heb er niets aan gedaan', hoor je vaak bij bromfietscontroles. Maar dat is voor de politie geen reden om geen bekeuring uit te schrijven. De politie stuurt tegenwoordig zelfs een brief naar de ouders van minderjarige bromfietsers die een bekeuring hebben gekregen voor het rijden op een opgevoerde bromfiets. Op die manier zijn de ouders ook op de hoogte. Zij kunnen er voor zorgen dat de bromfiets weer in originele staat wordt teruggebracht.

Laatst gewijzigd 06-06-2007 14:00 | © Politie Noord-Holland Noord |