Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


MINISTERS: BEREIKBAARHEID INTERNATIONAAL HOOG OP AGENDA

KNV onderschrijft conclusies van de ministeriële conferentie in Sofia

Den Haag, 6 juni 2007 Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) steunt de conclusies van de Ministeriële conferentie over vermindering van congestie (ECMT) die op 30 en 31 mei in Sofia werd gehouden. Transportministers van 53 landen gaan een omvattende strategie ontwikkelen om congestie tegen te gaan. Deze strategie focust op drie onderwerpen, te weten: verbetering van vervoersmanagement, invoeren van prijsmechanismen en het vergroten van de infrastructurele capaciteit.

Prijsmechanismen
Deze conclusies zijn naar de mening van KNV een steun in de rug voor minister Eurlings om Anders Betalen voor Mobiliteit snel en eenduidig in te voeren in heel Nederland. Voorbeelden uit het buitenland bewijzen de effectiviteit die beprijzing heeft in het reguleren van vervoersstromen. Als de werkelijke kosten van vervoer helder en vergelijkbaar zijn, kan de reiziger een betere afweging maken in zijn keuze voor de verschillende soorten van vervoer.

Infrastructurele capaciteit
De nadruk op vergroting van de infrastructuurcapaciteit is een steun in de rug voor het KNV pleidooi voor doelgroepstroken. Vergroten van de infrastructurele capaciteit is mogelijk door in te zetten op een systeem van doelgroepstroken voor zwaar vervoer. Dat is tegelijk energie-efficiënte infrastructuur. De doelgroep stroken dienen het collectief personen vervoer en het goederen vervoer in grote energiezuinige eenheden te bevorderen, zonder een groei-impuls aan individueel personen verkeer over de weg te geven.

Vervoersmanagement
Goede en betrouwbare reisinformatie draagt bij tot gedrag waarbij congestie gemeden kan worden. KNV verwacht dat de transportministers middelen zullen uittrekken om reisinformatiesystemen te perfectioneren. Ook kan administratieve lastenverlichting bij grenzen files verminderen. Collectief personenvervoer voor werknemers van grotere bedrijven is ook een van de maatregelen die volgens KNV bijdragen tot verbetering van de bereikbaarheid.

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en voor het beroepspersonenvervoer: openbaar vervoer, taxi en touringcarvervoer. Bij de federatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn aangesloten: KNV Goederenvervoer, Mobis, KNV Busvervoer en KNV Taxi.

Voor nadere informatie (