Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 5 juni 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 5 juni 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Wijzigingen streekplan Zuid-Holland West
GS hebben de Startnotitie voor de zevende (gedeeltelijke) herziening van het streekplan Zuid-Holland West 2003 vastgesteld. De belangrijkste voorgestelde wijzigingen zijn:

Aanpassen van de contouren voor stedelijke ontwikkelingen in verschillende kernen van de gemeente Westland en in de gemeente Pijnacker-Nootdorp in het gebied Klapwijk Noord; van een klein glastuinbouwgebied in de gemeente Westland aan de Noord Oostzijde van 's Gravenzande de aanduiding wijzigen in openluchtrecreatie of stedelijk groen; de locatie Eikelenburg in de gemeente Rijswijk wijzigen van glastuinbouw-transformatiegebied in stads- en dorpsgebied, zodat hier woningen gerealiseerd kunnen worden; onder specifieke voorwaarden mogelijk maken van woningbouw in de Duivenvoordecorridor in de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten; mogelijk maken van de bouw van de Amerikaans ambassade in de gemeente Wassenaar; bij enkele locaties in de gemeente Den Haag de aanduiding bedrijventerrein wijzigen in stads- en dorpsgebied om hiermee woningbouw, de bouw van een school en de aanleg van enkele sportvelden mogelijk te maken; uitbreiding van het sportpark de Groene Wijdte in de gemeente Pijnacker-Nootdorp mogelijk maken. Met betrekking tot de locatie 's Gravenzande West is besloten om dit onderdeel nu niet op te nemen in de herziening. In overleg met de gemeente Westland en de Stadsregio Haaglanden zal de toekomst van deze locatie nader worden verkend. De startnotitie wordt ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten (PS). Behandeling is voorzien in juni 2007. PS kan ervoor kiezen om het ontwerpplan direct na de zomervakantie ter inzage te leggen. Tijdens een periode van zes weken kan een ieder zijn zienswijze ten aanzien van het ontwerpplan indienen bij het college van GS. Verwacht wordt dat het streekplan eind 2007, begin 2008 kan worden vastgesteld.

Van Heijningen in Cimate Council
Gedeputeerde Erik van Heijningen neemt zitting in de Rotterdam Energy en Climate Council. De raad stelt zich ten doel om de CO2-uitstoot in Rotterdam in 2025 met vijftig procent verminderen ten opzichte van 1990. Voorzitter van de Raad is op momenteel oud-premier Ruud Lubbers. Van Heijningen zal zich in de raad inspannen om het provinciaal beleid voor vermindering van CO2 beter te laten aansluiten op dat van Rotterdam.

Bestrijding muskusratten
Het is niet aangetoond dat door te stoppen met de bestrijding het aantal muskusratten vanzelf afneemt. Daar staat tegenover dat uit experimenten in de Krimpenerwaard wel is aangetoond dat intensivering van de bestrijding leidt tot vermindering van de populatie. Dit antwoorden GS op schriftelijke vragen van statenlid Carla van Viegen (PvdD). Van Viegen wijst op een aantal rapporten dat onlangs over de muskusrattenbestrijding in Nederland is verschenen. In deze rapporten wordt onder meer geconcludeerd dat er geen systematische metingen en onderzoeken zijn verricht zodat het effect van de bestrijding niet goed beoordeeld kan worden. Volgens GS zijn er inderdaad leemten in de kennis om de vraag naar nut en onderzoek van bestrijding goed te kunnen beantwoorden. Onderzoek toont ook aan dat de veiligheid van waterkeringen wordt ondermijnd door gegraaf van muskus- en beverratten. De Dienst Muskusrattenbestrijding is voortdurend bezig met de vraag hoe muskus- en beverratten diervriendelijk(er) bestreden kunnen worden. Extra onderzoek, zoals de vragensteller wil, is daarom niet nodig. Een experiment om op een bepaalde niet kwetsbare locatie de muskusrat enkele jaren niet te bestrijden kan tenslotte in Zuid-Holland in ieder geval niet plaatsvinden vanwege de ligging aan zee en de grote hoeveelheid boezemwater boven polderniveau. Dat is volgens de Bestuurscommissie Muskusrattenbestrijding Zuid-Holland te riskant.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2079 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Referendum RijnGouwelijn
GS kunnen zich niet binden aan de uitslag van het referendum over de RijnGouwelijn vanwege de bestaande overeenkomsten met de betrokken gemeenten, waaronder Leiden, over deze RijnGouwelijn. Dat antwoorden GS op vragen van het statenlid Van der Nat (SP). Daarnaast heeft de provincie van meet af aan aangegeven dat een bovenregionaal onderwerp zich niet leent voor een lokaal referendum. In het algemeen respecteren wij de uitspraak van burgers bij referenda, benadrukken GS.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2074 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Maatstaven voor verkeersregelinstallaties vastgelegd De provincie heeft haar afwegingen voor plaatsing en beheer van verkeersregelinstallaties (stoplichten) vastgelegd in de "Nota verkeersregelinstallaties provincie Zuid-Holland". In de nota zijn de functionele richtlijnen en prioriteitskeuzes, die nu alleen informeel bestaan, vastgelegd. Aanleiding is de toename van de verkeersdruk, waardoor het belang van juiste keuzes in verkeersregelingen toeneemt. Er moet onder meer rekening worden gehouden met verkeersdoorstroming, veiligheid, luchtkwaliteit. Het document wordt verspreid onder betrokkenen die met het onderwerp te maken hebben. Daarnaast kan de nota worden gebruikt voor de beantwoording van vragen van externe partijen.

Wijziging waterschapsregelementen
Vooruitlopend op de Wet modernisering waterschapsbestel dat nu bij de Eerste Kamer aanhangig is, worden de provinciale waterschapsreglementen aangepast. Hierover is overleg gevoerd met de dagelijks besturen van de betreffende waterschapsbesturen. De aanpassing is nodig om het mogelijk te maken dat in het najaar van 2008 voor het eerst landelijke waterschapsverkiezingen worden gehouden. De nieuwe wet biedt kandidaten de gelegenheid zich via een lijst te laten kiezen voor de categorie ingezetenen. Tegelijk bepaalt de nieuwe wet dat de kandidaten voor de drie andere categorieën (bedrijven, agrarisch en overig ongebouwd, natuur) worden benoemd.

Uitvoeringsovereenkomst zwakke schakel het Flaauwe Werk De provincie Zuid-Holland verleent een incidentele subsidie van maximaal een miljoen euro aan het waterschap Hollandse Delta. Dit geld is bestemd voor het uitvoeren van activiteiten ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de versterking van de zwakke schakel het Flaauwe Werk. Met het tekenen van de uitvoeringsovereenkomst op 13 juni. kan het waterschap starten met de uitvoering van het versterkingsplan. Zuid-Holland kent zes zwakke schakels in de kust, plaatsen die zonder maatregelen op termijn niet meer voldoen aan de veiligheidsnorm. De provincie spant zich ervoor in om de te nemen veiligheidsmaatregelen te combineren met het verbeteren van de omgeving.

Motorboten op de Bernisse
Statenlid Wenneker (D66) heeft vragen gesteld over de plannen voor het bevaarbaar maken voor motorboten van de rivier de Bernisse op Voorne-Putten. GS antwoorden dat de plannen hiertoe in de onderzoeksfase verkeren. De gemeente Bernisse en het recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg willen weten of de rivier de Bernisse in het belang van de (water)recreatie bevaarbaar zou kunnen zijn voor motorboten terwijl de natuurwaarden in het gebied worden behouden. Zowel de stadsregio Rotterdam als de provincie Zuid-Holland hebben in het streekplan voor de regio Rotterdam het belang van zowel de natuur als de recreatie van de Bernisse benadrukt.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2080 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.