Weert en Nederweert winnen Mantelzorgprijs


06.06.2007 / 14:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mezzo

Mezzo

Weert en Nederweert winnen Nationale Mantelzorgprijs

Bunnik, 6 juni de Nationale Mantelzorgprijs 2007 gaat naar Weert en Nederweert. Deze gemeenten hebben in een gezamenlijke uitgebreide beleidsnotitie het belang van goede ondersteuning van mantelzorgers onderkent. De gemeenten geven het goede voorbeeld doordat hun ambtenaren onder werktijd de gelegenheid krijgen om als vrijwilliger een aantal taken van mantelzorgers over te nemen. Ook hebben de gemeenten alle bedrijven met meer dan 50 werknemers in de gemeenten aangeschreven om dit voorbeeld te volgen. De Nationale Mantelzorgprijs is een initiatief van Mezzo.

De Nationale Mantelzorgprijs wordt vanmiddag 6 juni om 16.00 uur bekendgemaakt. Naast Weert en Nederweert zijn de gemeenten Hoogeveen en Zoetermeer genomineerd. Juryvoorzitter prof. dr. Mia Duijnstee, lector Familiezorg aan de Hogeschool Utrecht en directeur Academie Gezondheidszorg Utrecht, zal de prijs uitreiken. Dit is een kunstwerk en een geldbedrag van 10.000,- euro.

Mantelzorgondersteuning is één van de pijlers binnen de Wmo. De gemeenten Weert en Nederweert hebben de invoering van de Wmo aangegrepen om mantelzorgondersteuning direct te vertalen in een gezamenlijke beleidsnotitie met een brede invalshoek. Zij zijn daarmee een van de eerste gemeenten. Een van de belangrijkste ondersteuningsmogelijkheden is dat de taken van mantelzorgers tijdelijk overgenomen worden. Vrijwilligers spelen hierbij een belangrijke rol, maar er is een tekort aan vrijwilligers. Daarom geven de gemeenten het goede voorbeeld, omdat zij hun ambtenaren in de gelegenheid stellen om onder werktijd als vrijwilliger mantelzorgers te ondersteunen. In totaal is hiervoor 1000 uur per jaar beschikbaar. Wethouder Coolen van Weert heeft in april de aftrap gegeven door voor een echtpaar te koken. De gemeenten gaan ervan uit dat goed voorbeeld goed doet volgen en heeft alle bedrijven met meer dan 50 werknemers opgeroepen om hun werknemers ook in de gelegenheid te stellen om onder werktijd mantelzorgers te ondersteunen.

De Nationale Mantelzorgprijs 2007 wordt uitgereikt na afloop van de Nationale Mantelzorglezing. Deze lezing wordt uitgesproken door prof. dr. Peter van Lieshout, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar Theorie van de Zorg aan de Universiteit Utrecht. Hij gaat in op de toenemende vraag naar zorg en de afnemende beroepsbevolking waardoor de druk op mantelzorgers groter wordt. Staatssecretaris Jet Bussemaker verricht om 14.30 uur het openingswoord.

Programma
14.30 uur: opening door staatssecretaris Jet Bussemaker 14.45 uur: Nationale Mantelzorglezing door prof. dr. Peter van Lieshout, Samen werken, samen zorgen. Mantelzorgers in spagaat?
16.00 uur bekendmaking en uitreiking Nationale Mantelzorgprijs 16.30 uur einde

De Nationale Mantelzorglezing en uitreiking van de Nationale Mantelzorgprijs vinden plaats in de Janskerk, Janskerkhof 26 in Utrecht.