Gemeente Hengelo

Eikenprocessierups in Hengelo

De eikenprocessierups is aangetroffen aan de Robijnstraat, Barnsteenstraat en Opaalstraat in Hengelo. Deze behaarde rups kan in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen voorkomen en gezondheidsklachten veroorzaken.

Welke risicos zijn er voor de gezondheid?

Voor de gezondheid zijn er vooral risico's in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen. Dat is in de periode half mei tot en met juni en bij verdere verspreiding van de brandharen door verwaaien en lege nesten. Na contact met de brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Hoe herkent u de eikenprocessierups?

De rupsen leven in groepen bijeen op eikenbomen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar eikenbladeren. Soms met als gevolg kaalgevreten eikenbomen.

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en nesten. Bent u toch in aanraking gekomen met de rupsen of nesten, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts of met de GGD Regio Twente: 0900 - 2 77 77 77

U kunt bij de gemeente een melding doen, als u de rupsen op een andere locatie hebt gezien. Dat kan via het meldingennummer van Wijkbeheer, telefoon (074) 2 459 459 of via melding openbare ruimte.

Hoe worden de rupsen bestreden?

Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen te verwachten is, wordt geprobeerd om de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Dit gebeurt door het opzuigen en verbranden van de rupsen en nesten. In de omgeving zijn borden geplaatst om voorbijgangers voor de rupsen te waarschuwen. De wegen zijn niet afgesloten.