Rapport van zorgverzekeraars rammelt


06.06.2007 / 14:57 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kngf

Kngf

Persbericht Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)

Rapport zorgverzekeraars over directe toegang fysiotherapie rammelt

Amersfoort, 6 juni 2007; Sinds januari 2006 hebben patienten geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Volgens de verzekeraars levert directe toegang geen doelmatigheidswinst op. 'Het rapport van Vektis dat zorgverzekeraars hierover hebben uitgebracht, rammelt aan alle kanten,' zegt Bas Eenhoorn, voorzitter van het KNGF. De belangrijkste conclusies worden ook ter discussie gesteld door het onafhankelijke onderzoeksbureau NIVEL. Het KNGF roept verzekeraars op om in het vervolg betrouwbare en onafhankelijke informatie te gebruiken.

In algemene zin kan worden geconcludeerd dat de verzekeraars andere gegevens hebben gebruikt dan NIVEL. Zo zeggen verzekeraars dat vier procent van de patienten niet in behandeling wordt genomen terwijl Nivel uitkomt op tien procent. De verzekaars beweren dat een onderzoek gelijk staat aan een behandeling. Dit is uiteraard niet het geval want een behandeling kan pas beginnen na een onderzoek. Ook zeggen de zorgverzekeraars dat het aantal patienten is toegenomen terwijl dit volgens NIVEL niet zo is.

De zorgverzekeraars zeggen daarnaast dat TNO verwachtte dat het gemiddeld aantal behandelingen na directe toegang (DTF) 5,9 zou bedragen. Volgens NIVEL kunnen de zorgverzekeraars geen vergelijking maken met dit cijfer omdat de rapportage van TNO over een tijdelijk project ging. Hierin zijn logischerwijs niet de gegevens meegenomen van patienten die bij het afsluiten van het project nog onder behandeling waren.

Bas Eenhoorn: 'iedereen zou mogen verwachten dat zorgverzekeraars goed onderbouwde en dus betrouwbare informatie verspreiden. Nu creeren verzekeraars een onterecht beeld over de directe toegang en misleiden daarmee het publiek. Zonder verwijsbriefje naar de fysiotherapeut biedt veel voordelen. De consument komt direct op de juiste plaats als hij of zij problemen heeft met bewegen, zo kan sneller worden begonnen aan het herstel. Ik neem aan dat de zorgverzekeraars dit ook willen voor hun verzekerden.'