Gemeente Harlingen

Natura 2000: Harlinger ondernemers opgelet!
6-6-2007
De Kamer van Koophandel stuurt alle ondernemers in de straal van 3 kilometer rondom de Waddenzee een brief ze ondernemers wijzen op de procedures rondom de aanwijzing van Natura 200-gebieden in het Waddengebied. De minister van LNV heeft voor de aanwijzing van 7 Natura 2000-gebieden in het Waddengebied ontwerp-aanwijzingsbesluiten opgesteld. Het gaat om de gebieden: de Waddenzee, de Noordzeekustzone, Duinen en Lage land Texel, Duinen Vlieland, Duinen Terschelling, Duinen Ameland en Duinen Schiermonnikoog.

De ontwerp-aanwijzingsbesluiten gaan over de selectie, begrenzing en natuurdoelen van de Natura 2000-gebieden. Het te voeren beschermingsbeleid voor deze gebieden zal uitgewerkt worden in beheerplannen en wordt onderdeel van het Beheer-en Ontwikkelingsplan voor het Waddengebied. Dit plan wordt momenteel uitgewerkt.

De ontwerp-aanwijzingsbesluiten voor deze 7 gebieden liggen ter inzage van 23 mei t/m 3 juli 2007 in het kantoor van o.a. LNV-Noord te Groningen, de provinciehuizen van Groningen, Friesland en Noord-Holland, de gemeentehuizen en hoofdbibliotheken van de Waddengemeenten en in de hoofdkantoren van de waterschappen Hunze & Aa's, Noorderzijlvest, Blija Buitendijks en Wetterskip Fryslân. In deze periode kunnen door belanghebbenden zienswijzen op deze ontwerp-aanwijzingsbesluiten ingediend
worden over de selectie, begrenzing en natuurdoelen van de ontwerpbesluiten. Alleen op deze aspecten kan gereageerd worden. Van de gebieden die eerder in het kader van de Vogelrichtlijn zijn aangewezen kan alleen op de wijzigingen ingesproken worden.

In het aanwijzingsbesluit staan de begrenzing en te behalen natuurdoelen. Op basis van deze doelstellingen moeten binnen drie jaar na aanwijzing zogenaamde beheerplannen voor alle gebieden worden opgesteld. Daarin staat hoe en op welke termijn de natuurdoelen worden gerealiseerd. Bij de opstelling van de beheerplannen moeten de bij het Natura 2000-gebied betrokken eigenaren, gebruikers en beheerders betrokken worden. Als blijkt dat de in het aanwijzingsbesluit gestelde doelen niet haalbaar en betaalbaar zijn, dan is er tijdens het opstellen van de beheerplannen de mogelijkheid om die te veranderen en de voorgestelde maatregelen en doelen aan te passen. Maar het ministerie van LNV denkt dat dit slechts bij uitzondering nodig zal zijn.

De Kamer van Koophandel wijst de ondernemers erop dat er alle reden is om als ondernemer een zienswijze in te dienen! De aanwijzingsbesluiten kunnen namelijk beperkingen met zich meebrengen voor ondernemingen die in deze Naturagebieden of in de directe omgeving daarvan liggen. Door de zogeheten 'externe werking' ervan vallen immers niet alleen de aangeduide gebieden onder deze nieuwe regelgeving, maar daarbuiten ook de gebieden grenzend aan de Naturagebieden. Ook bestaande ondernemingen moeten met de gevolgen van deze nieuwe regels rekening houden, bijvoorbeeld in de vorm van eventuele extra vergunningplichten of vanwege mogelijke beperkingen in hun ontwikkelingsmogelijkheden.

Volledige brief KvK aan de ondernemers