DSM


Eerste prijs DSM Science & Technology Awards (North) 2007 naar Nederlandse onderzoekster voor onderzoek op het gebied van gecombineerde reacties en scheidingen

De Nederlandse onderzoekster Maaike Kroon heeft gisteren de eerste prijs in de DSM Science & Technology Awards (North) 2007 gewonnen. De keuze van de internationale jury onder voorzitterschap van DSM Chief Technology Officer dr. Jos Put viel op dr. Kroon, die is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft met een proefschrift getiteld 'Combined reactions and separations using ionic liquids and carbon dioxide'. Dr. Kroon is erin geslaagd een nieuwe, breed toepasbare procesopzet te ontwikkelen waarmee het mogelijk wordt om fijnchemicaliën en farmaceutica op economisch aantrekkelijke en milieuvriendelijke wijze te produceren, met minder afval en een lager energieverbruik. Maaike Kroon ontving de aan de prijs verbonden trofee en het bijbehorende certificaat uit handen van Jan Zuidam, plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Als winnaar van de eerste prijs ontvangt zij tevens een geldbedrag van EUR 7500.

De winnaar van de tweede prijs, Patricia Dankers van de Technische Universiteit Eindhoven, ontvangt een geldbedrag van EUR 5000 en de winnaar van de derde prijs, David Lesthaeghe van de Universiteit Gent (België), een geldbedrag van EUR 2500. De overige zes laureaten ontvangen elk EUR 1250.

De DSM Science & Technology Awards (North) - voorheen bekend onder de naam DSM Awards for Chemistry & Technology - maken deel uit van het DSM Innovation Awards Program dat door het DSM Innovation Center wordt gesponsord. De prijzen worden toegekend voor uitmuntend promotieonderzoek door promovendi uit Nederland, België en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

De prijzen werden dit jaar uitgereikt in het congrescentrum Dolce La Hulpe in Brussel. In zijn toespraak zei de heer Zuidam:"Veel belangrijke innovaties zouden niet mogelijk zijn geweest zonder uitmuntend fundamenteel onderzoek aan academische instituten in combinatie met toepassingsgericht industrieel onderzoek. We hopen dat de DSM Science & Technology Awards ook in de toekomst getalenteerde jonge onderzoekers zullen stimuleren om met grensverleggend onderzoek bij te dragen aan nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en innovaties die voorzien in de behoeften van toekomstige samenlevingen."

Juryverslag
In haar verslag over de eersteprijswinnaar zegt de jury dat ze onder de indruk is van de originaliteit en de brede multidisciplinaire benadering van dr. Maaike Kroons onderzoek: "De jury verwacht dat het resultaat van het onderzoek waardevol zal zijn voor een breed scala van processen in de farmaceutische en de fijnchemische industrie omdat het mogelijkheden biedt voor procesintensificatie en kostentechnische verbeteringen in combinatie met verhoogde duurzaamheid." De jury prees de hoge kwaliteit van het werk van alle andere laureaten.

De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs
Maaike Kroon verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Scheikundige Technologie/Apparatenbouw voor de Procesindustrie van de Technische Universiteit Delft onder supervisie van professor C.J. Peters en professor G.J. Witkamp

Patricia Dankers verrichtte haar onderzoek aan het Laboratorium voor Macromoleculaire en Organische Chemie van de Technische Universiteit Eindhoven onder supervisie van professor E.W. Meijer.

David Lesthaeghe verrichtte zijn onderzoek aan het Centrum voor Moleculaire Modellering van de Universiteit van Gent (België) onder supervisie van professor M. Waroquier.

Overige winnaars
De zes overige laureaten zijn:


Matthias D'hooghe


Vakgroep Organische Chemie, Universiteit van Gent (België)

Kathrin Eckhard


Vakgroep Analytische Chemie, Universiteit van Bochum (Duitsland)

Dirk Lippits


Faculteit Scheikunde & Scheikundige Technologie,
Technische Universiteit Eindhoven (Nederland)

Nuno Maulide


Vakgroep Chemie, Katholieke Universiteit Leuven (België)

Frank Schulz


Vakgroep Synthetisch-Organische Chemie,
Max Planck Institute for Coal Research, Mülheim (Duitsland)

Viktoriya Sokolova


Instituut voor Anorganische Chemie,
Universiteit van Duisburg-Essen (Duitsland)


Twee parallelle prijzensystemen
De DSM Science & Technology Awards (North) werden dit jaar voor de tweeëntwintigste keer uitgereikt. De awards hebben in de loop der jaren in academische kringen een grote reputatie verworven en de award-competitie is een belangrijke gebeurtenis op de internationale kalender. DSM introduceert daarom dit jaar een parallelle competitie met eenzelfde prijzensysteem - DSM Science & Technology Awards (South) - voor promovendi en gepromoveerden van universiteiten in Zwitserland, Oostenrijk, Noordoost-Frankrijk en Zuid-Duitsland.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.