Politie Midden- en West Brabant

Geknoei met elektra hennepkwekerij leidt tot uitslaande brand

OOSTERHOUT NB, 6 juni 2007

Geknoei met elektra bij hennepkwekerij leidt tot uitslaande brand

OOSTERHOUT: In de nacht van dinsdag 5 juni op woensdag 6 juni ontstond omstreeks 04.15 uur de brand in een leegstaand bedrijfspand aan de Tilburgseweg te Oosterhout. Politie en brandweer gingen direct ter plaatse, Het bleek te gaan om een voormalige slagerij aan de Tilburgseweg, ter hoogte waar de Tilburgseweg overgaat in de Sint Antoniusstraat. In het achterste gedeelte was het vuur ontstaan. Gezien de omvang van de brand sloot de politie de Tilburgseweg volledig af en ontruimde een direct naastgelegen woning.

De Oosterhoutse brandweer zette bij de bestrijding van het vuur vier voertuigen in, waaronder een hoogwerker. Tengevolge van de brand viel de stroom uit bij een groot aantal huizen in de directe omgeving (onder andere in de Sint Antoniusstraat). Nog tijdens de bluswerkzaamheden werd de vermoedelijke oorzaak van de brand vastgesteld. In het pand werd namelijk een hennepkwekerij ontdekt. Omstreeks 06.10 uur gaf de politie de Tilburgseweg weer vrij voor het verkeer. De brand was op dat tijdstip ver onder controle.

Brandweer, politie en medewerkers van Essent hebben na het blussen de brandhaard bekeken, waarbij duidelijk werd dat de brand was ontstaan door kortsluiting. De benodigde stroom voor de hennepkwekerij was op illegale wijze afgetapt en was op een zeer gevaarlijke manier gedaan.

De politie onderzoekt wie de exploitant is van deze hennepkwekerij en spreekt daarbij meteen een waarschuwing uit. Wietplantages veroorzaken vaak stankoverlast en leveren brandgevaar en/of wateroverlast op. Bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Bellers hoeven hun naam niet te noemen en ook de nummerweergave is voor dit speciale telefoonnummer buiten werking gesteld. Verder worden geen bandopnames van de telefoongesprekken bewaard. De medewerkers van de landelijke meldlijn geven de binnengekomen informatie direct door aan de politiekorpsen in het land. Aan de hand van binnengekomen tips rechercheert de politie verder.

Auteur: Jeroen Steenmeijer