Gemeente Hardenberg

Bestemmingsplannen Moeshoek Slagharen opnieuw in procedure

Verlenen bouwvergunningen voor het woongebied Moeshoek op korte termijn weer mogelijk

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben om formele redenen goedkeuring onthouden aan de bestemmingsplannen voor het woon- en werkgebied Moeshoek in Slagharen. De provincie staat wel achter de inhoud van de plannen. De gemeente Hardenberg brengt de bestemmingsplannen zo snel mogelijk opnieuw in procedure. Wel kunnen er binnenkort weer bouwvergunningen worden verleend voor het woongebied. Het bouwrijp maken van het werkgebied ligt voorlopig nog stil.

Ten westen van Slagharen wordt het woongebied Moeshoek en het werkgebied Moeshoek aangelegd. In het nieuwe woongebied worden ongeveer 160 woningen gebouwd. In het nieuwe werkgebied is ruimte voor ongeveer 19 kavels voor lichte bedrijvigheid. Ook is in dit gebied een rondweg aangelegd om het doorgaande verkeer zoveel mogelijk uit de Herenstraat te weren. Het bouwrijp maken van het woon- en werkgebied is halverwege vorig jaar van start gegaan. Het woongebied is bouwrijp en momenteel worden de eerste woningen in Moeshoek gebouwd.

Bestemmingsplannen
De bestemmingsplannen voor het woon- en werkgebied Moeshoek zijn na het doorlopen van de benodigde procedures ter goedkeuring aan de provincie Overijssel voorgelegd. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben echter op 4 juni 2007 om formele redenen besloten de bestemmingsplannen niet goed te keuren. De gemeente kan namelijk niet aantonen dat alle benodigde onderzoeken ter inzage hebben gelegen. Inhoudelijk staat de provincie wel achter de plannen. Zodra dit besluit tot onthouding van goedkeuring van GS onherroepelijk is geworden, brengt de gemeente Hardenberg de bestemmingsplannen dan ook opnieuw in procedure.

Bouwvergunningen Woongebied
Om procedurele redenen is het tijdelijk niet mogelijk bouwvergunningen te verlenen voor het woongebied Moeshoek. Hiervoor is, nu het bestemmingsplan opnieuw in procedure wordt gebracht, een oplossing voorhanden. Met medewerking van de Provincie Overijssel en de VROM-Inspectie kan met toepassing van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, een vrijstelling van het geldende bestemmingsplan worden verleend, zodat een bouwvergunning kan worden verleend. De gemeente Hardenberg heeft de toekomstige bewoners van het woongebied Moeshoek inmiddels geïnformeerd over de ontwikkelingen. Wanneer alles volgens de planning verloopt, start de gemeente Hardenberg in augustus een nieuwe procedure voor de bestemmingsplannen. Vanaf dan kunnen ook weer bouwvergunningen worden aangevraagd.

Bouwrijpmaken Werkgebied
De beslissing van GS heeft geen gevolgen voor de voortgang van de werkzaamheden in het werkgebied Moeshoek. Bij de Raad van State loopt nog het hoger beroep tegen het vrijstellingsbesluit met betrekking tot het bouwrijp maken van dit gebied. Hierdoor kunnen deze werkzaamheden voorlopig niet verder. De voortgang is afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State, deze uitspraak wordt uiterlijk april 2008 verwacht.