Openbaar Ministerie

Nadere uitleg DNA-onderzoeken in Deventer moordzaak

6 juni 2007

De berichten in de media, naar aanleiding van het tussenarrest van de Hoge Raad in de Deventer Moordzaak, geven een onjuiste weergave van de feiten.
Het gaat met name over het ( in het kader van het oriënterend vooronderzoek) verrichte DNA-onderzoek Daarom volgt hieronder een juiste weergave van de bevindingen.
Â
Zoals bekend is uit eerdere nieuwsberichten is het Openbaar Ministerie bezig met een oriënterend vooronderzoek dat binnen afzienbare tijd voltooid zal zijn.

In dit kader is in 2006 in aanvulling op het eerder in deze zaak verrichte onderzoek de blouseÂ
wederom onderzocht op DNA-kenmerken op die plaatsen waar geweld is toegepast.
Hiertoe heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek in Leiden (FLDO) opdracht gekregen. Bij dat onderzoek werden (meer) DNA-kenmerken van de veroordeelde en het slachtoffer aangetroffen.
In dat stadium is de blouse niet op andere plaatsen onderzocht

In het kader van de volledigheid is de blouse in 2007 opnieuw door het NFI en het FLDO onderzocht op 22 nieuwe, niet eerder onderzochte plaatsen. Dit had tot doel (naar aanleiding van opgeworpen vragen) te achterhalen of er DNA op de blouse aangetroffen kon worden afkomstig van een andere persoon dan het slachtoffer of de veroordeelde.

De resultaten van dit onderzoek op de blouse leverden -ook na het toepassen van de extreem gevoelige onderzoeksmethode (zogenaamd Y-chromosonaal DNA- onderzoek)- geen DNA-kenmerken op van een andere persoon dan van het slachtoffer zelf op.
De volledige onderzoeksresultaten zullen onderdeel gaan uitmaken van de eindrapportage van het oriënterend vooronderzoek. De eerdere onderzoeksresultaten met betrekking tot de aangetroffen DNA-kenmerken van de veroordeelde en het slachtoffer blijven onverkort van kracht.Â