Wageningen Universiteit

6 jun 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Goed gekozen standaardfust in de bloembollen- en bolbloementeelt vermindert de fysieke belasting van de werkenden in deze sector. Onderzoek naar het âidealeâ fust door de Animal Sciences Group (ASG), Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van Wageningen UR en de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) heeft dit uitgewezen.

Tillen van 40 x 60 cm fust geeft minder fysieke belasting dan tillen van 50 x 75 cm fust. Toch blijft gebruik van hulpmiddelen bij het tillen noodzakelijk. Zonder gebruik van hulpmiddelen is de fysieke belasting altijd te hoog, zeker als er hoger wordt gestapeld dan 1,70 m. Uniformering van het formaat maakt tillen ook beter mechaniseerbaar, de uitvoering is daarbij minder van belang, omdat de meeste hulpmiddelen knijpen. De handvatten moeten minimaal 125 x 40 mm groot zijn, âgesloten handgrepenâ voorkomen dat er dan bollen door de handvatten rollen. Om het fust te ontstapelen moeten deze handvatten niet alleen bovenaan, maar ook halverwege en/of verticaal op de kisten zitten. Afstemming van de hoogtematen maakt fust beter stapelbaar. Fust met een vlak en glad oppervlak is relatief gemakkelijk te reinigen. Transponders (chips) met een uniek nummer, gecombineerd met een centrale database functioneren beter dan barcodes als automatisch uitleesbare informatiedrager.

De onderzoekers constateerden dat het âidealeâ fust bestaat uit een combinatie van compromissen, omdat kwaliteitsbehoud van de bollen voorop staat. Een pilotproject, waarin gebruikers proefdraaien met een aantal exemplaren van de beoogde typen fust, moet duidelijk maken welk basisontwerp zoveel mogelijk tegemoet komt aan de wensen en eisen van de gebruikers.

Uit een eerder AKK-project âFocus op (bloem)bollenfustâ bleek al dat er met uniformering economische voordelen te behalen zijn door betere logistiek en betere kwaliteit van de bollen. Vooruitlopend op het uniforme fust kunnen telers, broeiers en handelsbedrijven alvast inspelen op de te verwachten standaardisering naar 40 x 60 cm fust. Omdat fust gedurende vele jaren wordt gebruikt is het goed dit nu al te doen, om in de toekomst geen problemen te krijgen met mechanisatie op het eigen bedrijf en vooral in andere schakels van de keten. Gezien de grote financiële consequenties, de verschillende belangen van individuele kwekers, broeiers en handelsbedrijven, de traditie van afleveren in fust koper en het ontbreken van een duidelijke marktleider, neemt de KAVB het initiatief bij de uniformering van het fust. Een speciale werkgroep, bestaande uit partijen uit de sector, is belast met de invoering van nieuw fust.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Arboconvenant agrarische sectoren, en gefinancierd uit LNV onderzoeksprogramma BO-07-001 (Koepel Verduurzaming Productie en Transitie). Het Arboconvenant is afgesloten door overheid, werkgevers en werknemers onder andere om door onderzoek de kennis over goede arbopraktijk op de werkvloer te vergroten.

De resultaten van het onderzoek staan in rapport 29: âErgonomische adviezen bij de ontwikkeling van uniform fust voor bloembollenâ.

Contact
Peter Roelofs
Tel. 0320 - 293 548
peter.roelofs@wur.nl