Wageningen Universiteit

6 jun 2007

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: P040

Wageningen Universiteit heeft de chemicus dr. Michel Nielen benoemd tot bijzonder hoogleraar Detectie van chemische voedselcontaminanten. De leerstoel voor de senioronderzoeker van RIKILT-Instituut voor Voedselveiligheid, een onderdeel van Wageningen UR is ondergebracht bij de leerstoelgroep Organische chemie van Wageningen Universiteit. De benoeming geldt vanaf 1 juni voor een termijn van vijf jaar.

Michel Nielen wil vanuit zijn nieuwe leerstoel een stevige stimulans gaan geven aan het strategische onderzoek naar de ontwikkeling en toepassing van chemische en biologische meervoudige detectiemethoden. Hiermee kunnen verontreinigende stoffen in de voedselketen, zoals resten van (dier)geneesmiddelen, illegale groeibevorderaars, pesticiden, toxinen en milieuverontreinigingen worden gedetecteerd. Vanuit zijn positie bij de leerstoelgroep Organische chemie zal hij ook nadrukkelijk samenwerken met de leerstoelgroep Toxicologie en andere verwante leerstoelgroepen. Wageningen UR wil hiermee haar internationaal sterke positie op dit terrein nog verder uitbouwen.

Nielen blijft trekker van de wettelijke onderzoekstaken op het terrein van de dierbehandelingsmiddelen voor het Ministerie van LNV, de Algemene Inspectie Dienst en de Voedsel en Waren Autoriteit die hij bij RIKILT verricht. Ook blijft hij (mede)leiding geven aan diverse internationale projecten op dit terrein zoals voor de EU en de World Anti-Doping Agency.

Analysemethoden
Binnen het RIKILT is Michel Nielen nauw betrokken geweest bij de succesvolle introductie en toepassing van diverse nieuwe analysemethoden zoals time-of-flight massaspectrometrie voor de breedspectrum chemische analyse en identificatie van contaminanten, bioassays voor de detectie van stoffen met hormonale werking op basis van hun effect, surface plasmon resonance-technieken voor de gevoelige detectie van de binding van stoffen aan antilichamen, transporteiwitten en receptoren. Door slimme combinaties van deze op biologische werking gebaseerde methoden en massaspectrometrische identificatie ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de ontdekking van nog onbekende contaminanten. In 2003 ontdekten Nielen en zijn collegaâs zo een nog totaal onbekende groeibevorderaar die illegaal was ontwikkeld en geproduceerd. Recent is Nielen in samenwerking met de leerstoelgroep Organische Chemie en met steun van NWO een project gestart naar de toepassingsmogelijkheden van DESI-MS (desorptie electrospray ionisatie massa spectrometrie) om contaminanten aan oppervlakken op te sporen en forensisch onderzoek te doen naar resten van illegale veterinaire middelen