Gemeente Hardenberg

College adviseert gemeenteraad over ontwikkeling parkeervoorziening en stadspark bij nieuw gemeentehuis

Raad maakt definitieve keuze

Het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft in opdracht van de gemeenteraad verschillende mogelijkheden uitgewerkt voor het realiseren van een parkeervoorziening en een stadspark bij het nieuw te bouwen gemeentehuis in Hardenberg. Van de negen opties, die in beeld zijn gebracht, heeft het college de voorkeur voor de variant, waarbij 400 parkeerplaatsen onder de grond worden gerealiseerd en 70 boven het maaiveld op het terrein van de voormalige basisschool De Kern. De meerkosten van deze optie bedragen 1,3 miljoen voor de ondergrondse parkeervoorziening en 1,6 miljoen voor de realisatie van het park. In een voorstel worden alle opties gepresenteerd, waarna de raad binnenkort een definitieve keuze kan maken welke variant verder moet worden uitgewerkt. Voor de bouw van het gemeentehuis is geen extra geld nodig. Dat budget werd in december al door de raad vastgesteld op bijna 24 miljoen euro.

In december vorig jaar gaf de gemeenteraad het college de opdracht om het idee van de Architecten Cie voor parkeren onder de grond en de aanleg van een stadspark verder uit te werken. Destijds bestond er namelijk direct al veel draagvlak voor dit plan, dat er totaal anders uitzag dan de eerste oorspronkelijke ideeën. Het college heeft met het accepteren van de opdracht nadrukkelijk aangegeven dat de haalbaarheid van beide zaken nader zou moeten worden onderzocht. Zeker omdat er tot dan toe alleen plannen waren voor een bovengrondse parkeervoorziening. De kosten daarvan waren berekend op 7,3 miljoen euro. Dat bedrag werd in december door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Het stadspark was nieuw. Ook daarvan zou de haalbaarheid bepaald moeten worden.

Negen varianten
In een voorstel heeft het college nu de zaak op een rijtje gezet. Duidelijk is dat het plan, zoals dat door de architect sec is gepresenteerd, niet haalbaar is. Wel is het mogelijk om de ideeën over het ondergronds parkeren en de aanleg van een stadspark overeind te houden. Daartoe heeft het college 7 varianten uitgewerkt. De klankbordgroep van raadsleden, die betrokken zijn bij het proces nieuwbouw gemeentehuis, heeft daar nog 2 varianten aan toegevoegd. Het verschil in alle varianten zit in de hoeveelheid parkeerplaatsen, die boven of onder de grond worden aangelegd.

Voorkeur college
Rekening houdend met de wens om het plan, zoals dat door de Architecten Cie is gepresenteerd, zoveel mogelijk overeind te houden, rekening houdend met de berekeningen dat er minimaal 470 parkeerplaatsen (waarvan minimaal 400 binnen het bronpunt) moeten komen en rekening houdend met de bijbehorende optimale prijs-kwaliteit-verhouding, adviseert het college alles afwegende om te kiezen voor de variant, waarbij 400 parkeerplaatsen onder de grond worden gerealiseerd en 70 boven de grond op het terrein van de voormalige basisschool De Kern. Zoals eerder aangegeven bedragen de meerkosten hiervan 1, 3 miljoen euro voor de ondergrondse parkeervoorziening en 1,6 miljoen euro voor de aanleg van een stadspark. De investering voor het park kan worden betaald door éénmalig te putten uit het totaalbedrag van 16,8 miljoen euro dat voor de periode 2011-2014 staat gereserveerd. Of door in 2008 éénmalig de OZB 1,15 procent extra te verhogen.

De investering voor de parkeervoorziening kan ook worden betaald door ook te putten uit het totaalbedrag dat voor de periode 2011-2014 staat gereserveerd. Hierbij gaat het om bedragen met prijspeil 2006. Het geheel komt bovenop de 7,3 miljoen euro, die de raad in december al beschikbaar stelde voor uitsluitend een bovengrondse parkeervoorziening.

De raad neemt besluit
Zoals eerder aangegeven: het college heeft de voorkeur voor de genoemde variant. In het raadsvoorstel worden alle varianten gepresenteerd, zodat de gemeenteraad op 19 juni in de oriënterende ronde en op 3 juli in de raadsvergadering een eigen afweging kan maken welke variant verder door het college moet worden uitgewerkt.