Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Jaarverslag Dienst Landelijk Gebied: '2006 succesvol jaar'

Persbericht | 06-06-2007

De Dienst Landelijk Gebied (DLG) kan terugkijken op een succesvol 2006. De afspraken met de provincies zijn vrijwel volledig uitgevoerd en de dienst verbeterde zijn verslaglegging en verantwoording. De werkzaamheden van DLG stonden in 2006 voor een groot deel in het teken van een goede implementatie van de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG) per 1 januari 2007. Vanaf dan zijn de twaalf provincies de belangrijkste opdrachtgever van DLG.

DLG investeerde in 2006 volop in aanpassing van systemen, werkwijzen, opleidingen én denkwijze.

Grondverwerving

De budgetten voor grondverwerving werden in 2006 volledig benut, in totaal 146 miljoen euro (inclusief subsidies). Dankzij de inzet van Particuliere Natuurbeschermingsorganisaties (PNB), provincies en DLG konden eind 2006 nog enkele grote PNB-subsidies worden verstrekt. Daardoor werd het beschikbare budget (66 miljoen euro) volledig benut. In veel provincies werd meer grond gekocht dan was gepland, veelal gefinancierd door extra verkopen en doorleveringen.

Inrichting

Aan inrichtingsprojecten gaf DLG 114,5 miljoen euro uit in 2006, een toename van 28 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale oppervlakte van landinrichtingsprojecten in uitvoering was 640.158 hectare. In 2006 trad ook het laatste onderdeel in werking van de Wet Reconstructie Zandgebieden. DLG ging voor 146,1 miljoen euro aan verplichtingen (voor zowel inrichting als reconstructie) aan, aanzienlijk meer dan in 2005. DLG maakte hiermee in 2006 een flinke inhaalslag.

Subsidies

In 2006 rondde DLG de subsidieverlening af voor POP1, het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma met een looptijd tot en met 2006. Het volledige budget is uitgeput. Voor het einde van het Europese boekjaar sloot het betaalorgaan van DLG ruim zeshonderd projecten af.

Qua subsidieverlening voor landelijke regelingen is in het verslagjaar het grootste bedrag gemoeid met de regeling Subsidiëring Gebiedsgericht Beleid en reconstructie (SGB), ruim 34 miljoen euro. In totaal zegde DLG voor deze regeling in 2006 voor ruim 580 projecten gelden toe.

Advies

DLG bouwde in 2006 de adviesfunctie verder uit. DLG adviseert Nederlandse ministeries en provincies, maar ook buitenlandse overheden, bijvoorbeeld kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Steden zijn steeds vaker een gesprekspartner. Op projectniveau adviseerde DLG in 2006 onder meer bij publiekprivate samenwerking, internationaal werk, GIS (Geografisch Informatie Systeem) en 3D-visualisaties. Ruim de helft van de ruim 350 adviesopdrachten verrichtte DLG in opdracht van het ministerie van LNV.

Het GIS Competence Center (sinds 2005 een coproductie van DLG en Dienst Regelingen) werd in 2006 verder geprofessionaliseerd en zorgde voor de ontsluiting van geografische data die in beheer zijn bij verschillende departementen. Toegankelijkheid van deze data is met name bij een crisis essentieel.

Samenwerking

In het najaar van 2006 tekende DLG overeenkomsten met Staatsbosbeheer, het Kadaster en Rijkswaterstaat om de samenwerking met deze partijen te verstevigen en verlengen. De samenwerking tussen DLG en Dienst Domeinen wordt intensiever. Daartoe tekenden beide partijen in november 2006 een overeenkomst.