OHRA: vijf mln voor structureel onderzoek vitaliteit werknemer


06.06.2007 / 16:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Creative venue

Creative venue

Grootste structurele investering ooit in vitaliteit werknemers en organisaties: OHRA financiert als eerste zorgverzekeraar meerjarig onderzoek naar preventie arbeidsgerelateerde aandoeningen

Amsterdam, 6 juni 2007 - Zorgverzekeraar OHRA gaat de komende vier jaar ruim vijf miljoen euro investeren in structureel wetenschappelijk onderzoek naar het stimuleren van vitaliteit van werknemers en het bedrijf als geheel. Het is voor het eerst dat een Nederlandse verzekeraar zich zo langdurig en structureel verbindt aan een dergelijk grootschalig onderzoeksprogramma, dat zich richt op de preventie van arbeidsgerelateerde aandoeningen en het stimuleren van lichaamsbeweging. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Body@Work, een gezamenlijk initiatief van VU medisch centrum en TNO.

OHRA wil tevens met de onderzoeksuitkomsten en leerervaringen op het terrein van preventie beter inzicht en greep krijgen op het probleem van uitval, verzuim en ziekte. Het optimaliseren van de werkomgeving en het stimuleren van werkgevers daarin staan centraal in het onderzoek dat start met drie bedrijven. De verzekeraar heeft zich voor meerdere jaren aan Body@Work verbonden omdat zij ervan overtuigd is dat alleen grootschalig gestructureerd onderzoek binnen ondernemingen voldoende kennis kan opleveren. Deze kennis maakt op haar beurt effectief beleid mogelijk om werknemers op een positieve wijze te stimuleren in een gezonde levenshouding, en om uitval en verzuim te voorkomen.

OHRA-directeur Pierre de Rooij is zeer content dat zijn bedrijf als eerste zorgverzekeraar kiest voor structureel onderzoek: 'We zien deze financiering als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er wordt al veel onderzoek op dit terrein gedaan, maar tot op heden erg fragmentarisch. Dit programma gaat eindelijk de verbetering van vitaliteit binnen ondernemingen op samenhangende manier verder onderzoeken. Wij zijn er samen met VUmc en TNO van overtuigd dat dit meerjarige onderzoek beleidsmakers en professionals betere handvatten zal bieden om vitaliteit binnen ondernemingen concreet te adresseren'.

'System blame'
De wetenschappers van onderzoekscentrum Body@Work zijn ervan overtuigd dat werknemers individueel niet zozeer in beweging te krijgen zijn, maar dat de oplossing gezocht moet worden in veranderingen in en stimuli vanuit de werkomgeving. Ook de noodzakelijke bewustwording bij werkgevers over hun rol en verantwoordelijkheid in deze neemt een belangrijke plaats in. Het centrum, dat onder leiding staat van prof. Willem van Mechelen en prof. Paulien Bongers, richt zich in belangrijke mate op beslissers in het bedrijfsleven en beleidsmakers bij de overheid.

De Rooij: 'Wat ons bijzonder aanspreekt in de aanpak van prof. Van Mechelen en de zijnen is dat zij niet de individuele verantwoordelijkheid als uitgangspunt nemen, maar het systeemdenken. Het idee dat bedrijven hun werkplekken en werkomgeving zo kunnen inrichten dat vitaliteit een logisch gevolg is, zien wij als een zeer innovatief uitgangspunt'.

OHRA is reeds enkele jaren nauw betrokken bij zorginhoudelijk innovatieve projecten binnen de gezondheidszorg, en wil dat blijven. Dat de verzekeraar nu de grootste investering ooit in één programma doet, heeft volgens De Rooij te maken dat het vijf voor twaalf is. 'Laten we er geen doekjes om winden: de sociaal-maatschappelijke en bedrijfseconomische kosten van bijvoorbeeld overgewicht lopen nu al uit de hand, en als we niets doen zal dat nog veel erger worden'.

Geweldig signaal
Volgens prof. Willem van Mechelen is het 'uniek' dat een verzekeraar tekent voor een meerjarige financiering van wetenschappelijk onderzoek. 'We zijn heel blij met dit duurzame samenwerkingsverband, want het is voor ons niet altijd gemakkelijk om de financiën voor belangrijk en economisch relevant onderzoek rond te krijgen. Arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim blijken voor veel subsidiegevers niet interessant. Veel verzekeraars haken op voorhand af, omdat ze of het idee hebben dat ze onderzoek voor de concurrenten financieren of omdat ze snel resultaten willen zien. OHRA geeft met deze stap een geweldig signaal af'.