Terughoudendheid gepast bij anoniem solliciteren


06.06.2007 / 16:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nvp

Nvp

Terughoudendheid gepast bij anoniem solliciteren

Al enige tijd circuleren berichten in de media rond het onderwerp 'anoniem solliciteren'. Vorig jaar is een proef in de Gemeente Nijmegen gestart waarbij in sollicitatiebrieven, die bij deze organisatie binnen komen, de naam van de sollicitant wordt weggehaald. Op deze manier is de link met de (al of niet allochtone) achtergrond van de sollicitant verwijderd. Hiermee krijgt iedereen een eerste eerlijke kans op de arbeidsmarkt.

De Commissie NVP Sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) stelt zich op het standpunt dat iedere actie die discriminatie bestrijdt en gelijke rechten bevordert positief moet worden benaderd. Echter bij de ontwikkelingen rondom het anoniem solliciteren, past naar haar mening ook enige terughoudendheid. De vraag rijst immers of dit een daadwerkelijke oplossing is van de onderliggende problematiek en of hiermee niet louter sprake is van symptoombestrijding. Daarvoor is een mentaliteitsverandering nodig. Met anoniem solliciteren worden eventuele vooroordelen of slechte ervaringen van werkgevers niet daadwerkelijk weggehaald, maar wordt het werving- en selectieproces aangepast. De NVP Sollicitatiecode, die in 2006 geheel vernieuwd is, is gericht op een eerlijke kans voor iedereen en voorziet werkgevers in een goed werving- en selectieproces. Daarbij past uiteindelijk geen blijvende en volledige anonimiteit.

De Commissie NVP Sollicitatiecode plaatst dan ook een kanttekening bij de term 'anoniem solliciteren'. Immers, in vrijwel iedere sollicitatieprocedure zal een persoonlijke beoordeling, dan wel selectie plaatsvinden. Er is slechts sprake van een anonieme briefselectie. Een verdere anonieme selectie kan wellicht plaatsvinden bij orkesten waar violisten achter een gordijn hun spel ten gehore brengen, maar bij een uitzendbureau waar tijdelijke krachten zich komen inschrijven, zal vroeg of laat de anonimiteit doorbroken (moeten) worden.

De Commissie NVP Sollicitatiecode is van mening dat de eventuele dwang om niet te discrimineren nu vaak door de krapte op de arbeidsmarkt wordt bepaald.