Winnaar Erasmus Innovatie Award bekend


06.06.2007 / 17:06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Rsm erasmus university

Rsm erasmus university

Winnaar Erasmus Innovatie Award bekend

Koninklijke Ten Cate meest innovatieve organisatie

Rotterdam, 6 juni 2007 --- Koninklijke Ten Cate ontvangt vandaag de Erasmus Innovatie Award 2006/2007 tijdens het congres 'Samen Groeien door Sociale Innovatie'. De producent van textieltechnologie uit Almelo is hierdoor de meest innovatieve en competitieve organisatie van Nederland.
De jury benoemde Ten Cate uit Almelo tot winnaar op basis van de jaarlijkse Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor. De Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor vindt plaats onder 9.000 Nederlandse organisaties en biedt nieuwe inzichten in hoe managementen organisatieaspecten bijdragen aan duurzame organisatievernieuwing. De jury stelt onder de indruk te zijn van de manier waarop Ten Cate zowel technologische innovatie als sociale innovatie met elkaar verknoopt. Deze unieke formule heeft geleid tot een succesvolle organisatie die zeer vooruitstrevende producten ontwikkelt en bovengemiddelde resultaten behaalt. 'Ten Cate zich de afgelopen jaren getransformeerd tot een zeer hoogwaardige producent van textieltechnologie. De organisatie wordt gekenmerkt door een unieke vorm van ondernemerschap en langetermijndoelstellingen waarbij innovatie en efficiency centraal staan. Succesvolle innovatieve oplossingen worden in zeer hoog tempo ontwikkeld door gebruikmaking van vernieuwende managementaansturing, organisatieaspecten en externe samenwerkingsvormen', zo stelt de jury. 'Daarmee heeft Ten Cate zich duidelijk weten te onderscheiden van de overige genomineerden', zo stellen de onderzoekers Prof.dr. Henk Volberda, Prof.dr. Frans van den Bosch en Dr. Justin Jansen van RSM Erasmus University. Juist voor radicale innovaties blijken management en organisatieaspecten van doorslaggevend belang. Investeringen in R&D bepalen slechts 25 procent van succesvolle radicale innovatie terwijl vernieuwende organisatie- en managementaspecten deze voor maar liefst 75 procent bepalen. 'We zien dan ook dat investeringen in R&D veelal leiden tot incrementele innovatie en kleine aanpassingen aan producten en diensten. Organisaties lijken daarmee op zeker te spelen' zo concludeert Henk Volberda. Wil Nederland zich in de toekomst meer onderscheiden door radicale en vooruitstrevende producten en diensten, dan zal er binnen het bedrijfsleven duidelijk meer aandacht geschonken dienen te worden aan management- en organisatieaspecten. 'Hoewel de algemene gedachte is dat R&D investeringen hun werk doen, blijkt juist sociale innovatie doorslaggevend' zegt Justin Jansen. 'Van iedere euro dienen bedrijven dan ook 25 cent te investeren in R&D en de resterende 75 cent uit te geven aan menselijk kapitaal, vernieuwend leiderschap en externe samenwerkingsvormen' zo voegt Frans van den Bosch daaraan toe. De eervolle vermelding ging dit jaar naar Albron uit de Meern. Albron, een middelgrote zelfstandige cateraar, heeft de afgelopen jaren een aantal nieuwe initiatieven ontplooid. Volgens de jury verdient Albron dan ook de eervolle vermelding omdat 'Albron zich onderscheidt door een combinatie van innovatie, klantbenadering en organisatievernieuwing. Ondanks toenemende concurrentie en prijsdruk, heeft de organisatie verschillende nieuwe concepten geïntroduceerd. Albron heeft daarvoor een passie voor innovatie geïmplementeerd met aandacht voor menselijk kapitaal en managementontwikkeling.'
RSM Erasmus University
Burgemeester Oudlaan 50
NL - 3062 PA Rotterdam
www.rsm.nl
mschouten@rsm.nl

+31 10 4082877
De jury van de Erasmus Innovatie Award bestond uit:
De heer dr. A.H.G. Rinnooy Kan Sociaal Economische Raad De heer mr. B.E.M. Wientjes VNO-NCW
De heer drs. L.M.L.H.A. Hermans MKB Nederland
De heer C.P. Buijink Ministerie van Economische Zaken
De heer prof.dr. E.J. Fisher Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie Ieder jaar worden er verschillende thema's tijdens de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor uitgelicht. Dit jaar vormden vernieuwend leiderschap, de balans tussen innovatie en efficiency, externe samenwerking alsmede het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar het buitenland de belangrijkste elementen.