Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 1 en 4 juni 2007

Het college van burgemeester en wethouders

Op vrijdag 1 en maandag 4 juni 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Besluiten van 1 juni:

Voorjaarsnota 2007

Het college heeft het conceptraadsvoorstel en conceptraadsbesluit over de Voorjaarsnota 2007 vastgesteld. Eerder ontving u hierover een persbericht.

Bestuursopdracht Aanpak buurten sociale cohesie

Het college heeft de bestuursopdracht Aanpak buurten in het kader van sociale cohesie vastgesteld. Op basis van de ervaringen in Schollevaar-Oost worden vijf buurten aangepakt om de fysieke en sociale structuur te verbeteren. Het gaat om de buurten Hoven/Wiekslag, Wingerd, Bingerd, Dotterlei, Rondelen, Schollevaar-West en Hoeken. Er wordt een stuurgroep ingesteld om de taken uit te voeren.

Begeleid wonen volgens het conceptRoom4U

Het college heeft besloten begeleid wonen volgens het concept Room4U te introduceren in de Aida. Doelgroepen die zwaardere begeleiding nodig hebben, vallen buiten dit plan. De benodigde extra 101.500,- voor de exploitatie worden betrokken bij de afwegingen in het kader van de Voorjaarsnota 2007.

Nieuwbouw praktijkafdeling IJsselcollege

Het college heeft besloten nieuwbouw te realiseren voor de praktijkafdeling van het IJsselcollege, de gymzaal, het buurtcentrum De Fluiter en de peuterspeelzaal De Peutertuin, onder voorbehoud dat de raad de hiervoor benodigde middelen beschikbaar stelt bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2007. Het college wil de school plaatsen op de hoek van de Merellaan en de Wiekslag. Het plan is om tussen de kerk en de school circa 20 woningen te bouwen, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor de nieuwbouw. De benodigde extra 2.174.000,- met bijbehorende kapitaallast van 141.310,- worden betrokken bij de afwegingen in het kader van de Voorjaarsnota 2007. De eenmalige afschrijving van de boekwaarden van 204.274,- behorend bij de te slopen gebouwen, worden hier ook bij betrokken.

Bestuursopdracht Ontwikkellocaties grote projecten

Het college heeft besloten de bestuursopdracht Ontwikkellocaties grote projecten vast te stellen. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2007 wordt de gemeenteraad voorgesteld om een voorbereidingskrediet van 1.800.000,- beschikbaar te stellen. Om de financiële basis te verschaffen voor de gewenste investeringen in onderwijs en sport, worden in de komende jaren vrijkomende onderwijslocaties en sportparken versneld herontwikkeld tot woningbouwlocaties. Het college kiest ervoor om voor het IJsselcollege een unilocatie te realiseren op de hoek Couwenhoekseweg/Keerkring. Daarna wil het college ook voor het Comeniuscollege een unilocatie bouwen. Als de unilocaties zijn gerealiseerd, komen deze vijf locaties vrij voor woningbouw: Alkenlaan, Kanaalweg, Lijstersingel, P.C. Boutensingel en Pelikaanweg. Verder willen B&W sportpark Schenkel zo snel mogelijk herinrichten en het Blinkertgebied ontwikkelen.

Algemene ledenvergadering VNG

Het college heeft besloten met de meeste vergaderstukken van de Algemene Ledenvergadering van de VNG van 6 juni 2007 in te stemmen.

Parkeerplaatsen Noorderbreedte

Het college heeft besloten 39 parkeerplaatsen in te richten aan de Noorderbreedte, bij de bedrijvenlocatie aan de Wormerhoek. Ook besloot het college hier de groenstrook op te knappen. De benodigde 100.000,- worden betrokken bij de afwegingen rondom de Voorjaarsnota 2007.

Besluiten van 4 juni:

Conceptbegroting 2008 van VRR, jaarverslag 2006 VRR en IBO en liquidatieplan RHRR

Het college heeft besloten het conceptraadsvoorstel en raadsbesluit over de begroting 2008 van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) vast te stellen. Ook heeft zij het liquidatieplan van de Gemeenschappelijke Regeling Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond (RHRR) vastgesteld. Bij de oprichting van de VRR was besloten om de RHRR te liquideren.

[Procedure: agenda commissie Algemene Zaken en Veiligheid en gemeenteraad]

Bouwplan lichtinstallaties Eurostars

Het college heeft besloten een vrijstellingsprocedure te starten ex artikel 19. lid 2 WRO voor het legaliseren van het aangelegde sportveld nabij Capelseweg 35 en voor het door H.S.V. Eurostars aanbrengen van een lichtinstallatie rondom dit sportveld.

Verzoek bouwvergunning 14 werkwoningen Fascinatio Boulevard

Om de bouw van 14 werkwoningen met bedrijfsruimten mogelijk te maken, heeft het college besloten te starten met de procedure voor hogere grenswaarden Wet geluidshinder op kavel NK 9 aan de Fascinatio Boulevard. Het college besliste ook de vrijstellingsprocedure te starten.

Jeugdvoorzieningen s-Gravenland

Het college heeft het plan Uitbreiding jeugdvoorzieningen in s-Gravenland vastgesteld. In overleg met LinC, politie en Bewonersondersteuning Capelle, besluit het college om het voorzieningenaanbod te vergroten met:


- 2 jongerenontmoetingsplekken ( 40.000,-);


- een Cruijff Court speelveld ( 50.000,-);


- een verhard voetbal/basketbalveld bij de Brahmstraat ( 40.000,-);


- zaterdagavondopenstelling Knop Op ( 35.000,-);


- onderhoud/verbetering Knop Op ( 80.000,-)


- promotie ( 5.000,-).

Deze voorzieningen worden gedekt uit het budget Jeugd- en jongerenbeleid.

Verzoek om bouwvergunning voor het zorg- en medisch centrum in het Rozenburchtgebied

Burgemeester en wethouders hebben besloten te starten met de procedure voor hogere grenswaarden Wet geluidshinder voor het zorg- en medisch centrum in het Rozenburchtgebied. Daarvoor besloot het college ook de vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 2 te starten.

Wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raad- en commissieleden 2007

B&W besloten het conceptraadsvoorstel en het conceptraadsbesluit over de Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2007 vast te stellen.

[Procedure: agenda commissie Algemene Zaken en Veiligheid en gemeenteraad]

Verkeersplan Eilandenbuurt/De Tweemaster

Het college heeft het verkeersplan De Tweemaster/Eilandenbuurt vastgesteld en besloot de infrastructurele maatregelen voor de korte termijn uit te voeren. Dit verkeersplan is samen met bewoners, De Tweemaster en de politie opgesteld. Doel is het verminderen van de overlast voor de buurt tijdens het brengen en halen van kinderen. Na één jaar worden de korte-termijn maatregelen geëvalueerd en worden op basis daarvan de middellange-termijn maatregelen verder uitgewerkt.

Tweede aanvraag wijziging monumentenvergunning restauratie Dorpsstraat 164

In april nam het college een ontwerpbesluit tot tweede wijziging van de vergunning voor restauratie van het rijksmonument Dorpsstraat 164. Er zijn geen zienswijzen binnengekomen. Het college heeft nu een definitief besluit genomen tot de tweede wijziging van de vergunning voor het restaureren van dit pand.

Definitief besluit Regeling bedrijfswagens 2007 en gebruiksovereenkomsten

B&W besloten de Regeling bedrijfswagens in te trekken en de Regeling bedrijfswagens 2007 vast te stellen. Tevens besloot het college de modellen voor de gebruiksovereenkomsten vast te stellen. De Ondernemingsraad en de commissie voor het Georganiseerd Overleg worden hierover geïnformeerd.

Gölcük vraagt mogelijke samenwerking te onderzoeken

Het college heeft besloten de mogelijke samenwerking met het Turkse Gölcük nader te onderzoeken. De burgemeester van de Turkse gemeente Gölcük heeft, naar aanleiding van een recent werkbezoek in Capelle, een brief gestuurd. Hierin heeft hij ons gevraagd om mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken en concreet voorgesteld dit te doen aan de hand van de Call Promotion of Civil Society Dialogue between EU and Turkey. Deze subsidie is bedoeld om de service van Turkse lokale overheden te verbeteren door bijvoorbeeld trainingen, stages, studiebezoeken, informatie uitwisseling, ontwikkeling van strategieën en andere zachte maatregelen.

(Procedure: mededelingenlijst commissie Algemene Zaken en Veiligheid)

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.