Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
Datum 6 juni 2007
Kenmerk 091

Proeftuin Amsterdam: meer gezond en bewust eten in Amsterdam

Op dinsdag 5 juni is Proeftuin Amsterdam officieel van start gegaan. Dit initiatief gaat over het stimuleren van gezond en lekker eten in Amsterdam en omgeving, meer gebruik van producten uit de regio en voedsel dat milieu- en diervriendelijker is. Diverse initiatieven en activiteiten worden samengevoegd om gezonde leefgewoonten en een meer duurzame voedselketen te stimuleren. De gemeenten Amsterdam en Zaanstad, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben op 5 juni afgesproken een actieprogramma uit te voeren in Amsterdam en de regio. Dit wordt de eerste voedselstrategie in Nederland.

Ideeën voor het actieprogramma zijn gezonder eten in schoolkantines, meer schoolbezoeken aan boerderijen om de bewustwording te stimuleren, streekmarkten in stadsdelen en kooklessen op het VMBO. Door het actieprogramma komt er ook meer aandacht voor de ontwikkeling van het platteland rond Amsterdam en de positie van agrarische producenten. Daarnaast zal een groter aanbod en gebruik van duurzame producten in supermarkten en de horeca worden gestimuleerd.

Initiatiefnemer Marijke Vos, wethouder Zorg en Groen: "Gezondheid is een belangrijk onderwerp in Amsterdam. En een gezonde levensstijl begint bij gezonde voeding. Dat moet voor alle Amsterdammers beschikbaar zijn voor een goede prijs, vooral voor kinderen en jongeren. Meer gezond voedsel in alle schoolkantines, minimaal 40% biologische catering in gemeentelijke kantines en kinderen bekendmaken met gezond en lekker eten. Dat is wat Proeftuin Amsterdam wil. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel enthousiasme is bij alle partijen."

Het actieprogramma `Proeftuin Amsterdam' gaat activiteiten bundelen van overheden, ondernemingen en maatschappelijke organisaties uit verschillende hoeken: onderwijs, horeca, zorg, milieu, plattelandondernemers en de overheid. Het is gericht op: · Het verbeteren van beschikbaarheid en consumptie van vers en gezond voedsel met aandacht voor de ecologische aspecten van voedselverbouwing, dierenwelzijn en eerlijke handel.
· Het verbeteren van eet- en leefgewoonten in brede lagen van de bevolking, vooral bij kinderen en jongeren. · Het in de stad promoten van producten van het nabije platteland. · Het verbeteren van de logistiek van aanlevering van lokale producten.

Wethouder Marijke Vos (gemeente Amsterdam), wethouder Hans Luiten (gemeente Zaanstad), secretaris-generaal mevrouw Bergkamp van het ministerie van LNV - namens minister Gerda Verburg - en gedeputeerde Jaap Bond (provincie Noord-Holland) hebben op 5 juni deze verklaring voor samenwerking ondertekend.

Pb-091