Gemeente Rotterdam

Nr.106
6 juni 2007

College formeert visie op kunst en cultuur in uitgangspuntennota 2009-2012

Op 5 juni 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders de uitgangspuntennota voor het cultuurbeleid 2009-2012 aan de Rotterdamse gemeenteraad gestuurd ter discussie en definitieve vaststelling. In de nota zet het college haar visie op het komende kunst en cultuurbeleid uiteen en geeft aan welke accenten worden gelegd. De uitgangspuntennota vormt de basis voor besluitvorming over het cultuurplan. Het cultuurplan behandelt:
. structurele subsidies aan Rotterdamse culturele instellingen, . criteria voor de verlening van incidentele projectsubsidies en . de uitvoering van programma's op het gebied van kunst en cultuur. Voor de Rotterdamse culturele instellingen vormt de uitgangspuntennota het kader waarbinnen hun plannen en subsidieverzoeken voor de jaren 2009-2012 worden beoordeeld. Het volgende cultuurplan start op 1 januari 2009.

Totstandkoming
Bij de opstelling van de uitgangspuntennota is rekening gehouden met het cultuurverslag dat het college in het voorjaar van 2007 uitbracht naar aanleiding van twee jaar cultuurplan 2005-2008, en met de sectoranalyses die de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur in diezelfde periode presenteerde. Uiteraard is bij het formuleren van de visie nadrukkelijk stilgestaan bij de sociale, maatschappelijke en economische ontwikkelingen in de stad.

Beleidsthema's
Voor de periode tot en met 2012 worden drie belangrijke beleidsthema's genoemd waar het college via programma's op wil gaan inzetten: cultuurparticipatie, cultuur en school, en internationalisering. Deze thema's kunnen bijdragen aan de belangrijkste vraagstukken waar Rotterdam zich voor gesteld ziet: de sociale en economische versterking van de stad. Om die bijdrage te kunnen leveren is het nodig te investeren in een goed functionerende culturele sector en een bloeiend cultureel klimaat.

Planning
Na vaststelling van de uitgangspunten in de Rotterdamse gemeenteraad, vermoedelijk in juli 2007, heeft de cultuursector tot en met vrijdag 14 december 2007 om haar cultuurplanaanvragen in te dienen. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur zal het college adviseren over de ingediende aanvragen. In het najaar van 2008 presenteert het college haar verdelingsvoorstel voor het cultuurplan 2009-2012. Hierin wordt een voorstel gedaan voor de verdeling van het cultuurplanbudget voor de periode 2009-2012. Eind 2008 vindt naar verwachting de definitieve besluitvorming plaats.

Download hier de Uitgangspuntennota Cultuurbeleid 2009-2012 en de aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad.

noot voor de redactie/