VVD


6-6-2007

Onderontwikkeling Arabische wereld en Iran groter veiligheidsrisico dan Israëlisch-Palestijns conflict

De stagnatie in de Arabische wereld en de nucleaire ambities van Iran zijn een veel groter risico voor de wereldvrede dan de confrontatie tussen Israël en de Palestijnen.

Dit stelt Hans van Baalen, VVD-woordvoerder Buitenlandse Zaken. Deze twee problemen verdienen dan ook onze eerste aandacht. Het Israëlisch-Palestijns conflict kan worden opgelost wanneer de staat Israël eenduidig wordt erkend. Van de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar het Israël van 1948 en 1967 kan geen sprake zijn. Zij moeten kiezen tussen integratie in hun gaststaten of in de Palestijnse gebieden.

Van Baalen haalt een rapport van de UNDP van 2002 aan, waarin Arabische wetenschappers aangaven dat de ongeletterdheid, de discriminatie van vrouwen, etnische en religieuze minderheden, de structurele armoede, de persbreidel en slecht bestuur, waaronder falend waterbeheer, ertoe hebben geleid dat de overgrote meerderheid van de bevolking haar situatie als uitzichtloos beschouwt en naar het Westen wil emigreren. Om deze problemen niet te hoeven aanpakken wordt het Israëlisch-Palestijns conflict levend gehouden. De Palestijnse vluchtelingen van 1948 en 1967 hadden zonder problemen in de Arabische buurlanden van Israël geïntegreerd kunnen worden. Het feit, dat West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog bijna tien miljoen Duitse vluchtelingen heeft opgenomen en in de samenleving heeft geïntegreerd, had een voorbeeld moeten zijn voor die buurlanden van Israël. De Palestijnse vluchtelingen moeten nu kiezen voor hetzij de Palestijnse gebieden, hetzij voor hun gastlanden.

De liberaal wil dat Europa de Arabische landen, waarmee associatieovereenkomsten zijn gesloten actief op de mensenrechtensituatie aanspreekt en daarnaast ook de persvrijheid bevordert. Het Nederlandse op Iran gerichte mediaprogramma (initiatief Karimi/Van Baalen in 2004) dient daarom te worden voortgezet. Alleen containment van Iran door de VS, de EU, Rusland, Israël en de gematigde Arabische staten kan een ramp in de regio en internationaal voorkomen.

Van Baalen ziet het vredesvoorstel van Saudi-Arabië als een goede basis voor onderhandelingen over een Israëlisch-Palestijnse vredesregeling, die in een twee-statenoplossing moet uitmonden. Dat de Palestijnse Hamas-premier Haniyeh heeft geweigerd dit initiatief te ondersteunen en heeft gezegd dat de Palestijnse vlag ook boven Israëlische steden, zoals Jaffa en Haifa en geheel Jeruzalem moet wapperen, geeft aan dat de Hamas geen vrede wil. De boycot van de Hamas moet daarom worden voortgezet. De Hamas moet Israël erkennen, het geweld afzweren en internationale overeenkomsten respecteren.

6 juni 2007

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl