Opbrengst haringveiling naar onderzoek kankerpreventie


06.06.2007 / 18:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Wereld kanker onderzoek fonds

Wereld kanker onderzoek fonds

Vandaag heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, in totaal 70.000 euro, ontvangen. De opbrengst zal het Wereld Kanker Onderzoek Fonds besteden aan de financiering van haar voorlichting- en wetenschappelijke onderzoeksprogrammas wereldwijd naar de preventie van kanker. Op 1 november publiceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een nieuw wetenschappelijk rapport dat naar verwachting de basis van de wereldwijde strategie voor kankerpreventie gaat vormen.

In dit najaar publiceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vanuit haar internationale netwerk een nieuw wetenschappelijk rapport genaamd Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a global perspective. Dit rapport is een evaluatie van tienduizenden wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, gewicht en kanker. Alle soorten onderzoek zijn voor analyse meegenomen volgens een door het World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk ontwikkelde en onafhankelijk geteste methodologie. Het is het grootste en meest omvattende onderzoek over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker, dat ooit is uitgevoerd.

Volgens Pelagia de Wild, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, zal het nieuwe rapport naar verwachting de wetenschappelijke basis van de wereldwijde strategie voor kankerpreventie gaan vormen. Kanker kent geen grenzen en een wereldwijd probleem vraagt om een wereldwijde aanpak. Sinds het eerste WCRF rapport dat in 1997 uitkwam, zijn nieuwe wetenschappelijke gegevens verzameld en nieuwe analysemethoden ontwikkeld. Daarom heeft het WCRF netwerk een onafhankelijk wetenschappelijk panel bijeengeroepen voor de ontwikkeling van een nieuw rapport dat de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding, lichaamsbeweging en -gewicht, en kankerpreventie specificeert en vergroot.

Bij het nieuwe WCRF rapport zijn internationale organisaties als de FAO en de WHO betrokken alsmede onderzoekscentra over de hele wereld, waaronder Wageningen Universiteit. Nederlandse wetenschappers die betrokken zijn bij het rapport zijn:
- Prof.dr. J.C. Seidell, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam
- Prof.dr.ir. P. van t Veer verbonden aan de Wageningen Universiteit
- Dr.ir. E. Kampman verbonden aan de Wageningen Universiteit
- Dr. H.B. Bueno de Mesquita verbonden aan het RIVM.

Het nieuwe rapport komt geen moment te vroeg. Onlangs berichtte het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat het aantal kankerdiagnoses wereldwijd tot 2030 ruim zal verdubbelen (gerekend vanaf 2000). In Nederland krijgt momenteel ruim 1 op de drie mensen een bepaalde vorm van kanker.


-