Ministerie van Buitenlandse Zaken

WRR biedt Timmermans rapport over Europa aan

06 jun 2007 | Op 5 juni is door de WRR het rapport 'Europa in Nederland' aangeboden aan minister-president Balkenende en staatssecretaris Timmermans.

In 2005 verwierp de Nederlandse bevolking het Europees Grondwettelijk Verdrag. Tegen deze achtergrond heeft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onderzocht waar de voornaamste problemen liggen voor wat betreft het EU-beleid in Nederland. Volgens de WRR is het noodzakelijk dat de nationale politiek zich veel actiever mengt in het debat over de EU. Hiermee zal Europa ook voor de kiezers meer gaan leven. Timmermans gaf aan de uitkomsten van het rapport zeer relevant te vinden. De politiek speelt daar zeker een rol in. "Maar", zei de staatssecretaris bij de ontvangst, "ik ben er ook stellig van overtuigd dat dat verhaal niet alleen van politici kan en moet komen."

Timmermans pleitte ook voor een meer ideële benadering van de Europese Unie. "Door te benadrukken wat ons bindt, zoals stabiele sociaal-economische verhoudingen, kunnen mensen weer gewonnen worden voor Europa."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl