Gemeente Venlo


Dwangsom voor gemeente bij niet tijdig beslissen

persbericht 6 juni 2007

Niet op tijd beslissen op aanvragen en bezwaarschriften kost de gemeente Venlo voortaan geld. De gemeente legt zichzelf dan een dwangsom op, ten gunste van degene die om de beslissing heeft gevraagd.

"Dit is een van de middelen die we inzetten in onze strijd tegen bureaucratie", zegt wethouder Mark Verheijen. "De grootste ergernis van burgers en bedrijven met betrekking tot de overheid is het uitblijven van beslissingen. We streven er natuurlijk altijd naar om tijdig te beslissen, maar soms is er een financiële prikkel nodig om een streven om te zetten in daden."

Wanneer iemand de gemeente vraagt een besluit te nemen en de gemeente neemt dat besluit niet binnen de wettelijk gestelde termijn, dan moet de aanvrager een brief sturen aan de gemeente. De gemeente krijgt daarna nog twee weken extra de tijd om alsnog een besluit te nemen. Doet ze dit niet, dan heeft de aanvrager - behoudens enkele uitzonderingen - recht op betaling van de dwangsom. De dwangsom wordt hoger naarmate het besluit langer uitblijft en kan oplopen tot maximaal 1260 euro.

De dwangsomregeling geldt niet in alle gevallen. Ambtshalve beschikkingen vallen bijvoorbeeld niet onder de regeling.

Venlo begint in augustus 2007 met een proef op enkele gemeentelijke afdelingen. Die wordt in december geëvalueerd. Vanaf 1 januari 2008 geldt de dwangsomregeling gemeentebreed.

B&W van Venlo hebben zich in hun collegeprogramma slim, snel, slank en soepel besturen tot doel gesteld. De dwangsomregeling maakt deel uit van de 'XII werken', een programma van twaalf projecten die moeten leiden tot een aanzienlijke vermindering van ambtelijke bureaucratie, betere dienstverlening en vergrote slagvaardigheid bij de gemeente Venlo.

Een van de volgende dereguleringsprojecten waaraan Venlo werkt is de invoering van de lex silencio positivo, ofwel wie zwijgt stemt toe. Dat betekent bij bepaalde regelingen dat als de gemeente niet tijdig beslist, er automatisch een besluit wordt genomen. Dit zal de gemeente nog verder dwingen tijdig besluiten te nemen.