Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Veel hurricanes op komst?
06 juni 2007 - Erin, Gabrielle, Humberto, Ingrid en Olga zullen de komende tijd ongetwijfeld op de weerkaart verschijnen. Zij horen tot de namen die de Wereld Meteorlogische Organisatie dit jaar bedacht heeft voor hurricanes op de Atlantische Oceaan. Tropische cycloon Gonu op 4 juni voor de kust Oman (Eumetsat) Tropische cycloon Gonu op 4 juni voor de kust Oman (Eumetsat)

De meeste voorspellingen gaan uit van een actief hurricane-seizoen, dat 1 juni van start ging, met meer orkanen boven de Atlantische Oceaan en het Caribische gebied dan gewoonlijk. De berekeningen komen uit op zo'n 16 tropische stormen (tegen 10 normaal), waarvan er circa 9 orkaankracht 12 bereiken (tegen 6 normaal). Naar verwachting krijgt het Caribisch gebied te maken met een viertal major hurricanes van categorie 3 of meer en met gemiddelde windsnelheden van 175 km/uur of hoger.

Die verwachtingen zijn gebaseerd op het aanhouden van La Niña met relatief koud water voor de kust van Peru en het warmere water dan normaal in de Atlantische Oceaan tussen 10°N en 20°N. Het Europees Weercentrum (ECMWF) is wat gematiger en houdt het volgens de modelberekeningen op een iets verhoogde hurricane-activiteit met ongeveer 13 tropische stormen.

Tropische cycloon Gonu bij Oman
Niet alleen boven de Atlantische Oceaan komen tropische orkanen (hurricanes) tot ontwikkeling, maar ook in andere zeeën zoals de Indische Oceaan. Zulke orkanen worden hier tropische cyclonen genoemd. Begin juni kwam boven de Arabische Zee de tropische cycloon Gonu tot ontwikkeling. Boven zee werden windsnelheden gemeten van 240 km/uur met uitschieters tot 300 km/uur. Daarbij zijn golfhoogtes gemeten van 12 meter hoogte. Gonu is daarmee een zeer krachtige tropische cycloon, iets dat weinig voorkomt in dit gebied. Gonu trok langs de kust van Oman richting Iran. In Oman met hoofdstad Muscat, valt dankzij Gonu bijzonder veel regen, wat vrij zeldzaam is in dit deel van de wereld. Boven land neemt de wind van tropische cyclonen en hurricanes snel af maar veroorzaakt zo'n storm nog wel veel regen. (Actuele informatie onder Externe links- Tropical Storm Risk en bij Eumetsat).

Eerste uitgave: 06-06-07