Gemeente Roermond

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding in Swalmen

De Gemeente Roermond gaat met ingang van 1 juni 2007 in het stadsdeel Swalmen de onkruidgroei op stoepen en straten milieuvriendelijk bestrijden. Door geen gebruik te maken van chemische onkruid-bestrijding komt het restant van chemische middelen niet meer in het grondwater terecht. Het onkruid op stoepen en straten wordt vooral mechanisch bestreden. Twee keer per jaar (voorjaar en najaar) wordt met een rijdende machine het onkruid losgeborsteld. Nog dezelfde dag blaast iemand het losgeborstelde onkruid van de stoep op de straat. Vanaf 14.00 uur diezelfde dag veegt een veegwagen het losgeborstelde onkruid op.

Verantwoordelijk wethouder IJff van Milieu: "Wij dienen ook met latere generaties rekening te houden en goed met onze leefomgeving om te gaan, ook in Swalmen. Daarnaast is het van groot belang dat er geen schadelijke stoffen door de onkruidbestrijding in de Swalm, Roer en Maas terecht komen!"

Bewoners kunnen behulpzaam zijn en rekening houden met het volgende:
* Als in de buurt/straat wordt geborsteld de auto indien mogelijk op de eigen oprit of elders in de wijk parkeren tot de veegwagen is geweest.

* Vanwege de strakke planning van het werk kan de borstelmachine of veegwagen niet terugkeren naar plekken waar hij eerst niet bij kon. Dit geldt ook voor plekken waar losgeborsteld onkruid ligt en waar vervolgens auto's op gaan staan (vóórdat de veegwagen is geweest).

* Er wordt niet geborsteld in de buurt van gevels en andere obstakels, die mogelijk kunnen worden beschadigd door de ronddraaiende stalen borstel. Op die plekken vraagt de Gemeente de bewoners haar een handje te helpen door onkruid zelf te verwijderen.

* Bij droog weer kan wat overlast ontstaan door ronddwarrelend stof.

De planning voor het borstelen in het stadsdeel Swalmen is als volgt:

Planning 1e borstelronde 2007

weeknummer gebied
24 Boukoul Swalmen ten oosten van Rijksweg N 271 25 Swalmen Swalmen ten oosten van Rijksweg N 271; Swalmen ten westen van Rijksweg N 271

Publicatiedatum: 06.06.2007 Bijgewerkt: 06.06.2007