Google negeert 'bluffclicking'


GIETEN, 20070606 -- De verontwaardigde site-eigenaar van www.ikhebgewonnen.nl loopt inkomsten mis door 'bluffclicking'. Dit fenomeen doet zich voor als verveelde sitebezoekers doelloos meerdere keren op de zogeheten 'Google-AdSense' (mini-advertenties) klikken. Google beschouwt dit als ongeldige klicks en stopt zonder waarschuwing het account.

"Onze site is half mei gelanceerd en om de uitgaven te bekostigen hebben we AdSense op onze site laten plaatsen, aldus eigenaar van de site Fred Weites. "Of het nu verveelde pubers zijn geweest of een bedrijf die het niet prettig vond op onze site genoemd te worden weten we niet, maar eind vorige week berichtte Google dat ons account per direct zou worden afgesloten wegens ongeldige kliks."

Met Google valt overigens niet te discussiëren, meent Weites. "Op onze e-mail waarin we om opheldering vragen wordt überhaupt niet gereageerd. Google zegt simpelweg dat er vanaf één locatie meerdere keren is geklikt. Punt. Hier vergeet Google echter dat er ook nog zoiets bestaat als een internetcafé. Ook hogescholen, universiteiten en bibliotheken bieden immers internet toegang. Duizenden mensen die dus vanaf één locatie op internet surfen."

Google probeert volgens Weites dit fenomeen in de doofpot te stoppen door een no-nonsense politiek toe te passen. "Eleganter zou het zijn dat Google eerst een waarschuwing plus de locatie geeft vanwaar de ongeldige kliks vandaan komen, zodat de site-eigenaar eventueel maatregelen kan nemen." Aldus de eigenaar van www.ikhebgewonnen.nl. "Ons reeds opgebouwde tegoed van inmiddels 30 dollar zijn we trouwens ook kwijt! Dat bedrag heeft Google mooi in eigen zak gestoken!"

Begrippen: AdSense - Google sluit een contract af met een adverteerder, die een bedrag in depot geeft. Google plaatst vervolgens op diverse sites (waarvan de eigenaar uiteraard met Google een account heeft afgesloten) de advertentie. De inhoud van de advertentie komt overeen met de doelgroep van de site(s), waarop de advertentie geplaatst wordt. De adverteerder spreekt met Google af, dat wanneer een sitebezoeker op de advertentie klikt, het depotbedrag vermindert met een vooraf afgesproken bedrag.

Een voorbeeld ter illustratie: Bedrijf X geeft Google opdracht om via het AdSense programma een advertentie met verwijzing naar haar website te plaatsen. Hiervoor geeft bedrijf X 300,- euro in depot aan Google en spreekt af dat er per klik op de advertentie 30 cent in mindering wordt gebracht (van het depotbedrag). Deze 30 cent wordt evenredig verdeeld tussen Google en de eigenaar van de site waarop de advertentie is geplaatst. Google koppelt het onderwerp van de advertentie aan de inhoud van een site. Deze advertentie kan dus tegelijk op meerdere sites (van verschillende site-eigenaren) staan.

Bluffklicking - Het doelloos klikken op AdSense advertenties door verveelde én anonieme sitebezoekers. Google registreert dat er vanaf één locatie meerdere malen op een advertentie wordt geklikt. Google ziet dit als ongeldige kliks en stopt zonder waarschuwing het account van de site eigenaar. Door dit doelloos klikken kan de sitebezoeker er voor zorgen dat de eigenaar van de site zijn reeds verworven tegoed kwijt raakt. Het opgebouwde tegoed wordt namelijk niet uitgekeerd, maar Google houdt dit zelf. Normaal keert Google pas uit vanaf een opgebouwd bedrag van 100 dollar.





Ingezonden persbericht