Nederlands consortium onderzoekt kinderen met HIV


Ernstigste bijwerkingen HIV-medicatie kunnen gaan verdwijnen

LEIDEN, 20070606 -- Een consortium van TNO, het Erasmus Medisch Centrum, het Nijmeegs Universitair Medisch Centrum St. Radboud en het wereldwijd opererende bedrijf GlaxoSmithKline doet een grootscheeps onderzoek naar betere medicatie voor met HIV besmette kinderen. Het onderzoek is een van de projecten van het Top Instituut Pharma, dat met steun van het ministerie van VWS baanbrekende onderzoeksprojecten realiseert om betere en veiligere medicijnen te ontwikkelen.

Nederland telt naar schatting 160 kinderen die besmet zijn met HIV, wereldwijd zijn dat 2,3 miljoen kinderen. Kinderen met HIV zijn langdurig aangewezen op aids-remmers. Die medicatie heeft vaak ernstige bijwerkingen, zoals zware nierschade.

Projectleider prof. Ab Osterhaus van het Rotterdamse Erasmus MC: "Deze unieke samenwerking moet grensverleggende resultaten op gaan leveren. De eerste resultaten zijn zeer hoopgevend. Wij hopen in de komende jaren een doorbraak te realiseren, waardoor het leven van kinderen die besmet zijn met HIV substantieel zou kunnen verbeteren. Over de werking van aids-remmers bij kinderen is weinig bekend. En de bijwerkingen van de huidige medicatie zijn vaak zeer ernstig."

Volgens Osterhaus zou het nieuwe onderzoek op termijn naast een betere behandeling van HIV, ook kunnen leiden tot de ontwikkeling van effectievere aids-remmers. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Wereldwijd ontvangen op dit moment ongeveer 1,3 miljoen mensen aids-remmers, en die groep groeit nog altijd snel. Osterhaus: "GlaxoSmithKline doet al veel onderzoek op dat terrein. Nu werken wetenschap, het onderzoeksinstituut TNO en industrie binnen dit consortium samen. Dat op zich is al uniek. Dit onderzoek biedt dan ook veel perspectief voor alle andere virusinfecties zoals hepatitis en influenza."

Door de vooruitstrevende samenwerking binnen het Top Instituut Pharma, zijn al belangrijke eerste onderzoeksresultaten geboekt, benadrukt Osterhaus. "Recent zijn we in het laboratorium erin geslaagd om in witte bloedcellen de concentraties van de gebruikte geneesmiddelen te meten in de zeer lage hoeveelheden waarin ze na toediening aanwezig zijn. Een technologisch hoogstandje. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden voordat we deze concentraties routinematig en betrouwbaar bij patiënten kunnen meten, zodat de gegevens ook in de kliniek kunnen worden gebruikt. Maar een veelbelovend begin is er."





TI Pharma