Ingezonden persbericht


Uitnodiging

Conferentie Eenpitters op stoom; van monorail tot zweeftrein

Woensdag 6 juni 2007
't Spant, Dr. A Kuyperlaan 3 te Bussum

Programma


12.30 ­ 13.15 uur Inloop; koffie, thee en een broodje staan voor u klaar
13.15 ­ 13.45 uur Opening door de dagvoorzitter, Jannie Meijer, tevens voorzitter van het eenpitterplatform. Inleiding, gevolgd door een inspirerend intermezzo.
13.45 ­ 14.00 uur De volgende stap: Jannie Meijer en Leo Lenssen, voorzitter van de stuurgroep voor de vorming van een sectororganisatie PO
14.00 uur
einde plenaire gedeelte, start van de eenpittermarkt
16.00 uur
einde bijeenkomst

Doorlopend zijn koffie en thee beschikbaar.

Vanaf 15.30 uur is de bar open voor een hapje en een drankje.

De eenpittermarkt biedt u verschillende mogelijkheden waaronder ronde tafel-gesprekken, informatiestands en productpresentaties. Een uitgebreide beschrijving treft u hiernaast aan.
Verder zijn er stands van onderwijsorganisaties met specifiek voor eenpitters en kleine besturen producten en dienstverleningsaanbod. Diverse ambassadeurs jaarverslag zijn beschikbaar voor een gesprek of afspraak. U vindt ze bij de stands van de verschillende onderwijsorganisaties. Ook met vragen over begrotingen en planning & control kunt u bij hen terecht. Inschrijven kan via www.lumpsumpo.nl/conferentie
Wij vragen van u een geringe bijdrage in de kosten van de conferentie van 45,-- per persoon. Na de inschrijving ontvangt u hiervoor een factuur. Voor vragen over uw aanmelding kunt u contact opnemen met info@lumpsumpo.nl of 030-2927881.

De eenpittermarkt

De ronde-tafel-gesprekken en productpresentatie
Gesprekken over thema's die eenpitters aangaan. In een cyclus van ca. drie kwartier wordt aan tafel een thema uitgewerkt. U gaat weg met handouts, handreikingen en voorbeelden. Wilt u nog dieper op een thema ingaan, dan kunt u een afspraak maken voor een vervolg- gesprek of een werkbezoek. Er is een vrije inloop, een klok geeft aan wanneer de volgende sessie start.
De nieuwe WMS: het nieuwe partnerschap op de rails Per 1 januari 2007 is de nieuwe Wet medezeggenschap op scholen (WMS) van kracht. Rob de Koning, projectleider WMS, gaat met u in op de wijzigingen en de model- reglementen met specifiek aandacht voor de medezeggenschap bij eenpitters en kleine organisaties.
De nieuwe sectororganisatie primair onderwijs: sterk sporen in de sector Een groep van grote schoolbesturen heeft een sterke impuls gegeven aan het toewerken naar een sectororganisatie van en voor het primair onderwijs. Een ieder kent inmiddels de gezamenlijke verklaring van organisaties voor management en bestuur in het Primair Onderwijs en de website die de kerninitiatiefgroep van besturen in het leven heeft geroepen: www.sectororganisatie-po.nl
Wat betekent de sectororganisatie voor de eenpitter of het kleine bestuur? "Verdrinken" zij straks niet in het "geweld" van de grote schoolbesturen in één grote sectororganisatie? Wubbo Wever, lid van de kerninitatiefgroep, is hier stellig over: eenpitters en kleine besturen kunnen zich zeer zeker goed en sterk manifesteren, ook in het kader van de sectororganisatie.
Hij deelt graag deze visie met u en geeft u het laatste nieuws over de ontwikkelingen. Good governance: wie kent mijn dienstregeling?
Eind 2004 zag de landelijke code goed bestuur het licht. Eigenlijk ging het hier om 28 beginselen van goed bestuur. Diverse landelijke organisaties hebben vervolgens vanuit de verantwoordelijkheid naar hun achterban toe eigen codes en handreikingen ontwikkeld. De discussie over wat goed bestuur, good governance is, is echter nog maar pas begonnen. Wat brengt deze discussie met zich mee? Hoe ga je om met de toezichthoudende rol binnen een onderwijsstichting? Hoe breng je transparantie in bestuurlijk handelen en waar scheiden de rollen van toezichthouder, bestuur en management zich? Helmi van Ravenstein, mede auteur van het boek `Verantwoord Besturen' over policy governance gaat met u op al deze vragen in.
Hoe waarborg je continuïteit en kwaliteit bij regelmatige bestuurswisselingen en als de directeur vertrekt: de eenpitter in continudienst
In bijna iedere regionale bijeenkomst van het eenpitterplatform najaar 2006 kwam die zorg naar boven: voor bestuurders: stel dat de directeur vertrekt... voor schooldirecteuren: straks vertrekt er weer een goed ingewerkte bestuurder...

Hoe waarborg je continuïteit van kennis en kunde bij een eenpitter of klein bestuur? Een thema wat Harry Cox van het CPS verder met u zal uitdiepen. Hoe zorg je dat je goede en leesbare financiële informatie krijgt: doorgaan zonder wisselstoring
Voor veel bestuurders en managers blijft het een worsteling: hoe "vertaal" je de financiële informatie vanuit het administratiekantoor in leesbare managementinformatie of, nog beter gezegd: hoe krijg je grip op je financiële huishouding en kan je sturen aan de hand van het materiaal dat je krijgt.
Marcel Verbart, voor velen een goede bekende op dit thema, gaat met u hierover het gesprek aan.
Verzuimbeleid en vervanging bij een eenpitter: nooit meer in de remise Het lijkt vaak een never-ending-story: ziekteverzuim: nooit helemaal te voorkomen en altijd ongelegen. Soms gaat het om concrete gevallen zoals een gebroken been of een zware griep. Maar soms gaat het ook om veel ongrijpbaardere zaken, al dan niet verbonden met het werk op de school
John Kempener, hoofd van de regioadviseurs Vervangingsfonds en Participatiefonds, gaat in op zaken als verzuimbeleid, mobiliteit (ook bij eenpitters!), omgaan met werkdruk en ouderenbeleid.
Praktijkvoorbeeld samenwerking eenpitters rond vervanging en wat daarbij hoort: even Pon bellen..
PON staat voor Personeelscluster Oost Nederland, een vereniging van 117 basisscholen in de Liemers, de Achterhoek en een deel van Twente. Begonnen als vervangingspool (PON heeft ca. 60 vervangers in dienst waarop de leden van de vereniging een beroep kunnen doen), biedt het haar leden nu ook diensten/faciliteiten op het gebied van mobiliteit, arbo en kennis delen. Zonder de bestuurlijke zelfstandigheid van de leden aan te tasten!
Hoe werkt dat nu in de praktijk? Jan van Woerkom van PON wil dit graag met u delen! Oplossingen in bedrijfsvoering: samen op één spoor Aan deze tafel geeft Joke Walraven van de VBS aan hoe eenpitters hun bedrijfsvoering naar een hoger plan tillen door samenwerking. Twee voorbeelden komen aan bod, te weten:
u gezamenlijk risicomanagement en
u samen gebruik maken van professionals op financieel en personeel gebied Zij laat daarbij twee praktische instrumenten zien, het risicomanagementmodel en de scan shared service center, en gaat met betrekking tot het beheer en beleid van reserves in op het praktijkvoorbeeld van de coöperatie SAMON (samenwerkende Montessorischolen in Noord-Holland).

Ondernemerschap: de eenpitter in bedrijf
Een hype of de toekomst? Grote schoolbesturen laten vol trots de vruchten van hun ondernemerschap zien: mantelcontracten, eigen busvervoer voor leerlingen, contracten met sportinstellingen of cultureel werk...w
Is het de schaal die dat mogelijk maakt? Of gaat het, pur sang, om ondernemerschap, dus ook bereikbaar bij een kleine schaal?
Pauline Boogerd van de AVS verkent de mogelijkheden van het ondernemerschap bij eenpitters en kleine besturen.
Praktijkhandreiking (meerjaren)begroting: het spoorboekje van de eenpitter Begroten, en dan echt begroten, dus uitgaande van het eigen beleid en de eigen behoeften, blijft een kunst. Voor eenpitters en kleine besturen is het niet altijd makkelijk de goede expertise daarvoor in huis te hebben. De praktijkhandreiking die door de VGS is ontwikkeld, is echter zeer goed toegankelijk en bruikbaar ook voor de niet-financieel geschoolden. Daarbij gaat het uit van een meerjarenperspectief, zodat mogelijke toekomstige knelpunten tijdig in beeld komen en u daarop kunt anticiperen. Arie van Loon van de VGS toont u aan de hand van een simulatiemodel hoe eenvoudig begroten kan zijn.
Passend Onderwijs: geen staanplaatsen meer
Elke leerling een passend onderwijstraject: samenvattend is dát waar passend onderwijs voor staat. Passend onderwijs is ook zorgplicht. Elise van Bokhorst van de Besturenraad verkent met u wat dit betekent voor een eenpitter. Vanuit de actuele stand van zaken praat zij met u over wat er praktisch gesproken van u verwacht wordt. Een andere wijze van toezicht vanuit de Inspectie: toezicht op een ander spoor De Inspectie van het Onderwijs zal per 1 augustus 2007 gaan werken volgens de principes van risicogestuurd geïntegreerd toezicht. Dit betekent dat de vaste onderzoeksfrequenties en uniforme rapportages zullen verdwijnen en de kwaliteit van de bestuurlijke sturing de relevante factor in het toezicht wordt. De inspectie zal in gesprek met het bestuur een toezichtarrangement voor de school afspreken dat aansluit bij de eigen verantwoording van de onderwijsorganisatie.
u
Hoe kunt u deze nieuwe rol als bestuurder invullen? u
Hoe kunt u als bestuur zelf actief de kwaliteit van uw school bewaken? u
Hoe houdt u contact met belanghebbenden?
Deze en andere vragen komen aan de orde aan de tafel "Toezicht op een ander spoor". Anje-Margreet Woltjer en Joanneke Niels, adviseurs van de Bond KBO, zullen een toelichting geven op de nieuwe werkwijze van de Inspectie en bieden ideeën en suggesties bij het invullen van deze nieuwe rol.

Organisatie:
Projectbureau lumpsum po
www.lumpsumportaal.nl
info@lumpsumpo.nl

030-2927881


---- -- Beste Eenpitters,

Het eenpitterplatform bestaat nu één jaar. Een jaar, waar alle regio's bezocht zijn, de website tot volwassenheid gekomen is en de eenpitters ook landelijk goed voor het voetlicht zijn gebracht.
Tijd voor een volgende stap.
En daarmee voor een volgende conferentie, gepland voor woensdag 6 juni 2007 van 13.15 uur (inloop vanaf 12.30 uur) tot 16.00 uur.
Wij nodigen u van harte uit deze conferentie bij te wonen! Ook deze keer is gekozen voor de locatie 't Spant, Dr. A. Kuyperlaan 3 te Bussum.
Het programma treft u hierbij aan. Daarbij is ook vermeld hoe u zich kunt aanmelden. Deze conferentie heeft als motto: eenpitters op stoom: van monorail tot zweeftrein. Waarom dit motto? Eenpitters en kleine besturen zijn zelfbewust, kiezen bewust voor bestuurlijke zelfstandigheid (al dan niet in samenwerking met anderen) en ontwikkelen zich verder net zoals grote besturen dat doen.
De eerste uitdaging aan het eenpitterschap, de invoering van lumpsumfinanciering, is met glans doorstaan. De nieuwe uitdagingen (passend onderwijs of wat daarvoor in de plaats komt, governance) ziet u als eenpitter of klein bestuur ook met vertrouwen tegemoet. Met vertrouwen, maar ook met de wetenschap dat iedere nieuwe ontwikkeling kennis en vaardigheden vraagt die niet vanzelfsprekend zijn. Of, zoals het motto van deze conferentie verder gaat: je groeit niet zomaar door van monorail tot zweeftrein. Maar dat kan wel bereikt worden! De conferentie kent dezelfde opzet als vorig jaar: na een plenaire start met sprekers allerlei tafels waar over verschillende onderwerpen en zaken met elkaar gesproken kan worden. Vorig jaar lag de nadruk vooral op lumpsum. Dit jaar is dat niet zo. Kunnen dan uw laatste onduidelijkheden niet naar voren gebracht worden? Natuurlijk wel. Alle besturenorganisaties zijn er alsmede de managementorganisatie in het PO, terwijl ook de projectorganisatie lumpsum po vertegenwoordigd is. Ook kunt u uw mening geven over nieuwe ontwikkelingen zoals de sectorvorming PO en de nieuwe wet op de medezeggenschap. Het Vervangingsfonds/Participatiefonds is aanwezig en nog zoveel meer. Wie nu de spreker zal zijn (naast uw dagvoorzitter), wil ik nog even in het midden laten. Maar u kunt er van op aan dat u ervan zult genieten.
Contacten met gelijkgestemden, ronde tafelgesprekken, veel informatie en praktische handreikingen, kortom, het wordt een middag om niet te missen. Mag ik u daar begroeten?
Jannie Meijer-Uittenbogaard
Voorzitter Eenpitterplatform
www.eenpitterplatform.nl


---- --