Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert het debat: ONDERAAN DE LADDER

VAN KAMER TOT KOOPWONING

Woensdag 6 juni 19.30 uur

Debat
Utrecht staat al lange tijd bekend als een stad waar de wachttijd voor het vinden van een studentenkamer erg lang is. In de loop van de tijd zijn er veel initiatieven ontplooid. Het aankopen van stadspanden door studentenhuisvester SSH en het realiseren van grootschalige nieuwbouw voor studenten zoals de IBB, Van Liefland en de Warande in Zeist, moest ervoor zorgen dat de woningnood onder studenten werd teruggedrongen. Ook vonden veel studenten onderdak bij particuliere verhuurders. Ondanks inspanningen van gemeente, de Universiteit Utrecht en de SSH werd de krapte op de woningmarkt niet opgelost.

Begin jaren '80 werd in een convenant tussen de gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht vastgelegd dat de gemeente zou bijdragen om oplossingen te vinden voor ver- of nieuwbouw wanneer de wachttijd voor een kamer langer dan 18 maanden zou duren. Vanaf 1997 laten de gemeente Utrecht, de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en de SSH de woningmarkt voor studenten onderzoeken. Dit onderzoek heet de studentenmonitor en wordt uitgevoerd onder regie van prof. dr. P. Hooimeijer, head of the department of human geography and planning. Inmiddels bleek dat de wachttijd structureel langer was dan 18 maanden. Met het toestaan van woningbouw in De Uithof kon het eerste, grote complex aan de Cambridgelaan worden gerealiseerd. Het omvat maar liefst 1000 eenheden en is ontworpen door architect Rudy Uytenhaak. Vanaf dat moment is er meer mogelijk in De Uithof. Inmiddels is De Bisschoppen gebouwd en wordt begonnen met de bouw van Casa Confetti. Aan de Beneluxlaan verrijst City MAX. Alle projecten zijn ontworpen door aansprekende architecten, die speciaal voor de doelgroep zijn geselecteerd. Tijdelijke projecten om studenten huisvesting te bieden, zoals de Spaceboxes en de barakken, lijken met de bouw van de nieuwe grootschalige projecten van voorbijgaande aard te zijn. Op dit moment wordt de studentenmonitor opnieuw geüpdate door Eveline de Bruin en Gijs Bos, die beide als student worden begeleid door prof. dr. Hooimeijer.

HOE NU VERDER?
In het debat wil Aorta een aantal prangende thema's aan de orde stellen over de toekomst van studentenhuisvesting. Prof. dr. Hooimeijer verzorgt een inleiding op basis van de nieuwe studentenmonitor. Het accent ligt op de verhuisbewegingen van studenten door nieuw aanbod en de onderkant van de woningmarkt tot en met de eerste koopwoning. Deze update van de studentenmonitor dient als kader voor het debat. Is er, gelet op de krimpende bevolking over 5/10 jaar, mogelijk een overschot van studentenwoningen? Wat doen we dan met die woningvoorraad? Is er een verschuiving van een kwantitatieve vraag naar een kwalitatieve vraag? Wat maakt het aantrekkelijk voor woningcorporaties om samen te werken met projectontwikkelaars en vice versa? Wat zijn de toekomstige wensen van de studenten zelf? Wordt hier voldoende rekening mee gehouden? Als de Uithof de komende jaren groeit, wat is er dan voor nodig om een behoorlijk voorzieningenniveau te realiseren? Door de oplevering van grootschalige studentencomplexen zullen binnenkort een groot aantal studentenkamers op de markt komen. Kan men dan nog steeds spreken van een woningtekort of begint oplossing hiervan in zicht te komen?

Programma van de avond
Onder leiding van Marie-Louise van Kleef debatteren Gijsbert Mul van DuWo; Irene van den Broeck van de LSVB en Ton Jochems van de SSH. Op de eerste rij nemen plaats: Harrie Bosch, de huidige wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Utrecht; prof. dr. P. Hooimeijer; Koos Lieshout, afdeling wonen gemeente Utrecht; Anneke Bochem van Rabo Vastgoed; Art Zaaijer, mede verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan van De Uithof en de ruimtelijke visie van de University College; de heer de Groot, directeur van Volksbelang Vianen en de heer Scherrenberg als vertegenwoordiger van de belangen van de particuliere verhuurder namens Vastgoedbelang Nederland. Zij worden speciaal gevraagd te reageren op de onderwerpen die tijdens het debat aan de orde komen. De zaal wordt ook uitgenodigd te reageren.

Tijd: zaal open vanaf 19.15 uur, start debat 19.30 uur, einde debat 21.45 uur. Plaats: Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht
Toegang: E 5,00; studenten en vrienden van Aorta E 3,00 U wordt dringend verzocht te reserveren: van tevoren via tours@aorta.nu of (030)2321686 www.aorta.nu

Binnengluren bij de Utrechtse student
In de tentoonstelling (9 mei tot en met 7 juli) kan het publiek de verschillen in studentenhuisvesting tussen 'toen' en 'nu' bekijken en beleven. Door het nabouwen en inrichten van het interieur van studentenkamers uit verschillende perioden wordt een impressie van het tijdsbeeld gegeven. De woning van de student heeft vanaf de 19de eeuw een behoorlijke verandering doorgemaakt. In de tentoonstelling laten we zien welke invloed de tijdsgeest op de studentenwoning heeft gehad. Zo hebben de overheid en de woningcorporaties in de 20 ste eeuw een aanzienlijke stempel op de verschijningsvorm van studentenwoningen gedrukt. De laatste decennia kenmerken zich tevens door bijzondere, specifiek voor de doelgroep ontworpen projecten.

Het gehele project is mede mogelijk gemaakt door
De gemeente Utrecht, het Stimuleringsfonds voor architectuur, SSH Utrecht, Rabo Vastgoed, Bouwvereeniging Volksbelang, BAM Woningbouw Nieuwegein. En de sponsors van architectuurcentrum Aorta: Grontmij Midwest, AM Wonen, Bouw- en aannemersbedrijf Vios, Bylan Accountants - Adviseurs, Cório Nederland Retail, Geelen Bouwgroep BV, Heijmans Vastgoedontwikkeling, ING Vastgoedontwikkeling, Rabo Vastgoed, Volker Wessels Vastgoed. Subsidiegevers: Gemeente Utrecht en Stimuleringsfonds voor Architectuur

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -