Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

16 mei 2007

M-Lab biedt ruimte aan jong talent
Vier (eindexamen)producties tijdens inspeelperiode nieuw theater in Amsterdam

Op 6 juni opent het nieuwe theater M-Lab, laboratorium voor muziektheater, voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Tijdens de inspeelperiode zijn vier grote Nederlandse muziekopleidingen met hun (eindexamen)voorstellingen te gast. Het M-Lab biedt niet alleen ervaren muziektheatertalent ruimte om nieuwe ideeën te testen, ook jong talent krijgt hier de kans zich te ontwikkelen en hun talenten te showen. De kaartverkoop is reeds gestart.

6 t/m 9 juni Zonder Moeite Niets Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater 13 t/m 15 juni Kees Prins regisseert Amsterdamse Toneelschool/Kleinkunstacademie 20, 21 en 23 juni RENT Fontys Conservatorium Tilburg 27 t/m 30 juni A Little Night Music Muziektheateracademie Rotterdam (Codarts)

Studenten van de Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater openen het theater en spelen van 6 t/m 9 juni Zonder Moeite Niets. Deze Backstage Musical Comedy van Allard Blom vertelt over vier jonge musicalactrices die tijdens de repetitieperiode worden geconfronteerd met elkaar, hun ambities en hun toekomstdromen. In een regie van Caroline Frerichs begeleidt acteur Arie Cupé (genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award 2007) de studenten op het podium.

De eindexamenvoorstelling van de Amsterdamse Toneelschool/Kleinkunstacademie wordt geregisseerd door Kees Prins (Jiskefet) en is in M-Lab te zien van 13 t/m 15 juni.

Op 20, 21 en 23 juni speelt de afdeling Muziektheater van Fontys Conservatorium Tilburg de rockmusical RENT van Jonathan Larson, in een regie van Koen van Dijk. In RENT volgen we een groep vrienden uit New York die ondanks de tegenslagen de essentie van hun leven - de liefde - niet uit het oog verliezen. De 25 studenten worden begeleid door een live rockband van het Fontys Conservatorium.

De studenten van de Muziektheateracademie Rotterdam (Codarts) brengen van 27 t/m 30 juni, in een regie van Arlon Luijten, een eigen versie van A Little Night Music van Stephen Sondheim. Een eigenzinnige klucht over de liefde.

Op 10 september 2007 wordt het theater officieel geopend met de première van Into the Woods.

Stichting M-Lab, laboratorium voor muziektheater, is een initiatief dat makers van nieuw Nederlands muziektheaterrepertoire (van hiphopmusical tot kleinkunst en van theaterconcert tot rockopera) ruimte biedt om hun ideeën te ontwikkelen. Ruimte bieden betekent bij M-Lab enerzijds coaching en productionele ondersteuning en anderzijds exploitatie van een theater met 150 stoelen en repetitieruimtes. Naast de voorstellingen van nieuwe makers brengt M-Lab jaarlijks twee bestaande, inhoudelijk en artistiek hoogwaardige producties in een nieuwe enscenering, die niet meteen commercieel te produceren zijn. Dit naar voorbeeld van het Londense theater Donmar Warehouse. Tevens biedt M-Lab ruimte aan (eindexamen-) voorstellingen van de verschillende muziekopleidingen, leesvoorstellingen, workshops en masterclasses.

M-Lab staat onder dagelijkse leiding van Koen van Dijk (artistieke leiding), Marianne Huibers (uitvoerend producent), Carmen Nicolaï (zakelijke leiding) en Jeroen van Terheijden (technische leiding).

Het bestuur bestaat uit Jan Post (Kamer van Koophandel, Amsterdam), Ellen Alvarez (artistiek leider Zo! cultuur Zuidoost), Frank Sanders (Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater), Ine de Boer (zakelijk leider La Bloemen Productions), Erwin van Lambaart (algemeen directeur Joop van den Ende Theaterproducties) en Peter Prein (zelfstandig financieel adviseur van ondernemingen, ondernemers en stichtingen).

M-Lab, naar een idee van Janine en Joop van den Ende, krijgt steun van de gemeente Amsterdam (Amsterdam Topstad) en de VandenEnde Foundation.

www.m-lab.nl

Voor meer informatie, interviewaanvragen en/of perskaarten: De MediaVilla | 020 7176215 | www.demediavilla.nl
Tessa Harmsen | tessa.harmsen@demediavilla.nl

Charlotte de Bruijn | charlotte.debruijn@demediavilla.nl


---- --